Femke Herygers maakt debuut als podiummiss in Tour: “Lachen met trillende kaken van de zenuwen”

Foto: Photo News

/ Lille -

Iedereen verwachtte de onfortuinlijke Wout van Aert op het Tourpodium na de tijdrit in Pau, maar het was uiteindelijk Femke Herygers die de Kempense eer verdedigde. De Lilse mocht gisteren tijdens de ceremonie groenetruidrager Peter Sagan zoenen geven als podiumhostess. “Maandag was ik thuis nog aan het werken en vrijdag sta ik op het grootste wielerpodium ter wereld.”

Een kleine verrassing was het gisteren na de dertiende etappe in de Tour de France. Plots kreeg groenetruidrager Peter Sagan kussen en bloemen van de Kempense Femke Herygers. “Er was afgelopen week een meisje ziek geworden. Via via zijn ze bij mij terechtgekomen om haar te vervangen. Toen ze me belden heb ik niet getwijfeld. De dag nadien was ik al in Frankrijk. Allez, maandag was ik nog huizen aan het inrichten voor mijn housestylingbedrijfje Real Estage en vrijdag stond ik gewoon op het grootste wielerpodium ter wereld. Als enig Vlaams meisje. Echt gek.”

Uit het niets komt ze echter niet. Herygers heeft al wel heel wat ervaring als podiummeisje. In België pronkte ze ’s winters al op het podium van talloze veldritten en dit jaar is ze ook vaste hostess bij de wedstrijden van de Bingoal Cycling Cup. “Maar de Tour is de belangrijkste koers ter wereld. Alles is hier tot in het kleinste detail geregeld. Ik kreeg regels van hoe ik mooi synchroon met het andere meisje het podium moest oplopen, hoe ik mijn armen moest plaatsen in mijn zij en hoe ik de bloemen op de juiste manier moest afgeven. Geen enkele beweging mocht verkeerd zijn.”

Femke Herygers maakt debuut als podiummiss in Tour: “Lachen met trillende kaken van de zenuwen”
Femke Herygers op het podium naast Peter Sagan Foto: BELGA

En belangrijk: podiummissen moeten steeds lachen. “Maar ik had ontzettend veel zenuwen. De hele wereld kijkt toe. Toen ik het podium opliep, was ik echt overweldigd. Ik heb zo mooi mogelijk proberen te lachen, maar het was wel met enorm trillende kaken.”

Selfie met Sagan

Op het podium mocht ze niemand minder dan groenetruidrager Peter Sagan twee kussen geven. Een droom voor veel vrouwen, maar Herygers noemt het “part of the job”. “Al vraag ik misschien later nog wel een selfie met hem. Door zijn grote voorsprong in het puntenklassement, vermoed ik dat ik hem de komende dagen nog wel vaker zal tegenkomen.”

Want Herygers zal het Tourpeloton volgen tot het einde in Parijs. “Maar ik zal niet iedere dag op het podium verschijnen. Voor Skoda zal ik achter de schermen ook de hospitality (waarin ze VIP’s begeleidt, red.) doen. Maar misschien sta ik er overmorgen weer op.”

Door Jeffrey Fierens
AANGERADEN
Meest recent