Hoe het komt dat Eddy Merckx op de foto staat met Pablo Escobar

Bijschrift:Eddy Merckx op de foto met Pablo en Roberto Escobar en hun vrienden wanneer Merckx een wedstrijd in 1974 in Medellin rijdt. Foto: RAYMOND KERCKHOFFS

Eddy Merckx heeft al met honderdduizenden mensen geposeerd voor de foto. Daarbij presidenten en popsterren, maar ook drugsbaronnen, zo blijkt.

Raymond Kerckhoffs, wielerjournalist van De Telegraaf, botste tijdens een reportagereeks in Colombia op een foto waarop Eddy Merckx en Pablo Escobar vereeuwigd staan. Volgens lokale bronnen zou de foto dateren van 1974, toen Merckx op uitnodiging een koers reed in het Colom­biaanse Medellin. De foto hangt in één van de buitenverblijven van Roberto Escobar, de drie jaar oudere broer van de in 1993 doodgeschoten Pablo. Net als Pablo raakte ook Roberto verzeild in de wereld van de drugsmaffia. Hij was de boekhouder van het Medellin-kartel. Op elk van beide hoofden stond ooit een bedrag van tien miljoen dollar.

Toch treft Merckx geen schuld. Op het ogenblik van de foto was Pablo nog een nobele onbekende. Een boefje, dat wel, maar eerder in de sector van het stelen van grafstenen dan een miljardenbusiness in de cocaïne. Ook voor de toen 28-jarige Roberto was drugs in 1974 nog een abstract begrip. Hij was toen een jonge en vrij getalenteerde wielrenner.

Na zijn wielercarrière begint Roberto met de finan­ciële steun van Pablo zijn eigen fietsenmerk Bicicletas Ositto. Op het moment dat Pablo de politieke ambitie koestert om president van Colombia te worden, richt hij eind jaren zeventig een wielerploeg op ter promotie van zijn campagne: Pablo Escobar Renovacion Liberal is de ploegnaam. “Het was onze droom om als eerste Colombiaanse wielerploeg te starten in de Tour de France”, aldus Roberto in De Telegraaf.

Kopman van de ploeg was ene Gonzalo Marin, tweede in de baby-Giro en een begenadigd klimmer. De Tour zou hij nooit rijden, het nieuws halen wel. Hij wordt later aangewezen als de dader van een terroristische bomaanslag waarbij 52 doden vielen. Wanneer de politieke car­rière van Pablo Escobar vastloopt, gaat de geldkraan naar de wielerploeg dicht. De Tour halen ze nooit. Ene Miguel Angel Bermudez in 1983 wel met het Colombia-Varta-team. Bijna was Bermudez niet aanwezig geweest in de Tour door een bomaanslag in zijn auto, uitgevoerd door het jaloerse Medellin-kartel.

Door bvc
AANGERADEN