Al 30 festivalgangers Tomorrowland afgevoerd naar ziekenhuizen, één man (27) overleden

Bron © eigen berichtgeving, belga, vrt, vtm

Foto: Geert Van de Velde

Boom -

Een 27-jarige festivalganger is op de eerste festivaldag van Tomorrowland overleden. De man was vrijdagavond onwel geworden en naar het ziekenhuis gebracht, maar hij bezweek in het ziekenhuis. De festivalorganisatie betreurt het overlijden. Het Vlaams Kruis heeft al dertig mensen naar het ziekenhuis gebracht tijdens het festvival.

De man was vrijdagavond onwel geworden aan de Main Stage. Hij werd daar gereanimeerd en werd daarna naar het UZ Antwerpen gebracht, klinkt het bij de organisatie. Daar is hij overleden. De doodsoorzaak is onbekend.

Al 30 festivalgangers Tomorrowland afgevoerd naar ziekenhuizen, één man (27) overleden
Op deze foto is de reanimatie volop aan de gang. Foto: rr

Het gaat om een 27-jarige man uit India, aldus het parket van Antwerpen. Dat stelt een onderzoek in.

Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen betreurt het voorval. “We leven mee met de familie en vrienden van het slachtoffer. We hopen dat de nabestaanden in alle sereniteit dit verlies kunnen verwerken.”

Al dertig festivalgangers naar ziekenhuis

Het Vlaams Kruis heeft tot nu toe al dertig Tomorrowlandgangers naar de drie dichtstbijzijnde ziekenhuizen overgebracht, zegt Kevin Beens van het Vlaams Kruis.

De festivalgangers worden overgebracht naar het UZA in Antwerpen, het AZ Rivierenland in Reet en het AZ Sint-Maarten in Mechelen. “Tachtig procent van de overbrengingen gaan om controlefoto’s na trauma’s, zoals een omgeslagen enkel”, zegt Beems.

In totaal voerde het Vlaams Kruis vrijdag 1.915 verzorgingen uit op de festivalweide en de camping. “Dat aantal ligt in de lijn van de verwachtingen. In 65 tot 70 procent van de gevallen gaat het om verwondingen, bijvoorbeeld snijwonden of blaren”, legt Beems uit. “Andere interventies zijn voor inwendige problemen, wanneer mensen ziek zijn of maagproblemen hebben door onevenwichtige voeding. In een klein percentage van de gevallen gaat het om intoxicaties.”

Reanimatie

Medewerkers van het Vlaams Kruis hebben vrijdagavond aan de Main Stage de 27-jarige man moeten reanimeren, nadat die onwel was geworden. “Dat is toch een redelijk zware interventie, aangezien het leven van de persoon ervan afhangt”, klinkt het.

Hoe vaak het voorkomt dat op festivals mensen moeten worden gereanimeerd, kan Beems niet zeggen. “Maar als we weten dat in Europa jaarlijks 700.000 hartstilstanden plaatsvinden, waarvan ongeveer 10.000 in België, bestaat de kans zeker dat iemand op een groot evenement moet worden gereanimeerd”, zegt Beems, die benadrukt dat de medewerkers op zo’n interventies voorbereid zijn.

Hulp vragen

Evita Bonné, de woordvoerder van UZ Antwerpen, raadt de bezoekers van het festival aan om hulp te vragen wanneer dat nodig is. “Er zijn meerdere zorgverleners en teams op het terrein aanwezig”, aldus Bonné. “Als mensen hulp nodig denken te hebben of denken dat vrienden hulp nodig hebben, mogen ze niet aarzelen om die mensen aan te spreken. Zij weten perfect wat ze moeten doen.”

Vorig jaar overleden twee vrouwen enkele dagen na Tomorrowland. Die dood was het gevolg van drugs, zo bleek na onderzoek. In 2012 was ook al een 26-jarige vrouw bezweken aan een overdosis drugs.

Vrijdag werd de vijftiende editie van Tomorrowland op gang gedraaid door Carl Cox. Alle tickets voor de twee weekends van het dancefestival in De Schorre in Boom waren ook dit jaar razendsnel uitverkocht. Er worden in totaal 400.000 bezoekers verwacht.

Door Guy Stevens en Eva De Poorter