Wanneer trekt Mathieu van der Poel naar de Tour de France? “Kans bestaat dat ik in 2021 voor de eerste keer deelneem”

Foto: BELGA

Het zijn hoogtijdagen voor de veldrijders in de Tour de France. Julian Alaphilippe en Peter Sagan, de mannen die op dit moment respectievelijk de gele en groene trui dragen en samen al drie etappes wonnen, waren ooit actief in het veldrijden. De onfortuinlijke Wout van Aert won ook een etappe voor zijn pijnlijke exit op vrijdag en voormalig veldrijder Mike Teunissen pakte de openingsrit in Brussel. Maar Mathieu van der Poel, de beste veldrijder van het moment, rijdt de Tour nog niet. In het Algemeen Dagblad zegt de wereldkampioen veldrijden dat een deelname over twee jaar tot de mogelijkheden behoort.

Als Van der Poel in 2021 inderdaad deelneemt aan de Tour de France, zal grootvader Raymond Poulidor alvast zijn gelijk halen. De intussen 83-jarige Fransman, die tussen 1962 en 1976 zelf acht keer op het eindpodium stond maar nooit won, voorspelde vorige week al dat kleinzoon Mathieu in 2021 voor het eerst de Tour zal rijden. Van der Poel zet die uitspraken nu dus ook zelf kracht bij. “Maar er is nog geen beslissing genomen”, benadrukt hij in het Algemeen Dagblad.

Een Tourdeelname in 2021 kan dus zeker, maar deelname aan de editie van volgend jaar is uitgesloten. VDP maakt er intussen al lang geen geheim meer van dat hij volgende zomer maar één doel heeft: de Olympische Spelen in Tokio, waar hij een gouden medaille hoopt te halen in het mountainbike. Die wedstrijd wordt gereden op maandag 27 juli 2020, exact 8 dagen na het einde van de Tour, waardoor een combinatie van beide evenementen schier onmogelijk is.

Door svar