UCI-baas David Lappartient wil volwaardige Tour de France voor vrouwen: “Slechts één racedag is niet genoeg”

Bron © De Morgen

Foto: REUTERS

Marianne Vos won vrijdag voor de tweede keer La Course, de eendagse vrouwenrace die sinds 2014 tijdens de Tour de France voor mannen wordt georganiseerd. Van 1984 tot 2009 hadden de vrouwen echter een eigen meerdaagse rittenkoers in Frankrijk - de Tour de France féminin, die later werd omgedoopt tot La Grande Boucle Féminine. UCI-baas David Lappartient zou dat graag opnieuw zien gebeuren en wil werk maken van een volwaardige Tour de France voor vrouwen, schrijft De Morgen.

LEES OOK.Marianne Vos oppermachtig in La Course

Lappartient was gisteren aanwezig in Pau om La Course en de dertiende Touretappe te volgen. “Slechts één racedag is niet genoeg. We missen een grote etappekoers voor vrouwen die wereldwijd te zien is”, zegt hij bij De Morgen. De UCI-preses zou naar eigen zeggen La Course willen uitbreiden en zou al met organisator ASO in gesprek zijn om de wedstrijd tien etappes lang te maken. Daarmee zou La Course even lang worden als de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Naar verluidt zijn daarvoor wel logistieke problemen, maar Lappartient hoopt dat de organisatie die kan oplossen.

La Course was vrijdag aan haar zesde editie toe en werd over hetzelfde parcours gereden in Pau als de tijdrit van de mannen. De vrouwen moesten vijf lokale rondes over dat parcours rijden. Marianne Vos won de wedstrijd voor de tweede keer, nadat ze ook de eerste editie in 2014 op haar naam schreef. De andere winnaars waren Anna van der Breggen (2015), Chloe Hosking (2016) en Annemiek van Vleuten (2017 en 2018). De beste Belgische prestatie kwam van Joliend D’hoore in 2015: zij werd toen tweede.

Door Sam Varewyck