Kwart meer feestvierders met de bus

Het openingsevenement op de Reep lokte 10.000 bezoekers. Foto: fvv

Gent -

De eerste dag van de Gentse Feesten is vrij traditioneel verlopen: met wat wildplassers en dronkemansproblemen. En in totaal 105.000 bezoekers, 5.000 minder dan de eerste feestendag van vorig jaar. Dertien van hen moesten naar het ziekenhuis, zeven werden aangehouden.

Feestenburgemeester Annelies Storms (SP.A) was al bij al tevreden over het vlotte verloop van die eerste dag. Het openingsevenement, de zangstonde met koorddansers aan de Reep, lokte 10.000 bezoekers. Maar de Reep was afgesloten dus nogal wat gegadigden raakten zelfs niet tot daar.

Heel tevreden was De Lijn, met 2.387 reizigers op haar extra feestbussen, 29 procent meer dan vorig jaar. De cijfers van de trams waren er gisteren nog niet, maar De Lijn liet al weten dat de parc and rides, vooral die aan Flanders Expo, het ook al bijzonder goed deden. “Veel Feestengangers beseffen duidelijk dat dit de vlotste manier is om naar Gent te komen.” De Dienst Milieu en Toezicht ging alle feestpleinen op geluidsoverlast controleren, en hoorde nergens een probleem.

Volgens de politie blijft het wildplassen een probleem, en beseffen nog te weinig feestvierders dat daar forse gas-boetes op geheven worden. Niet minder dan 87 feestvierders ging in de fout. Ook correct parkeren blijft een probleem: negentien voertuigen moesten getakeld worden.

Er waren ook zeven echte aanhoudingen: drie voor openbare dronkenschap en vier voor het verstoren van de openbare orde.

Bij de politie werden 35 verloren voorwerpen afgegeven. Die kunnen nog tot 5 augustus afgehaald worden op het commissariaat Gent-Centrum in de Belfortstraat.

Door Bart Moerman