REACTIES. Steven Kruijswijk: “Ik moest mijn ploegmaats regelmatig tot kalmte manen”

Foto: PN

Thibaut Pinot won de rit op de Tourmalet en Julian Alaphilippe blijft in het geel, maar het was ook de dag van Jumbo-Visma. Laurens de Plus reed beresterk in dienst van Steven Kruijswijk. Die is nu

Klik hier voor onze digitale Tourgids 

"Mijn niveau was aardig", was Kruijswijk bescheiden na afloop. "Ik ben tevreden. Ik voel me goed en die ploegmaten van mij... Die reden zo hard. Ik moest ze regelmatig tot kalmte manen. Ze gingen echt volle bak, dat was niet vol te houden. Het was wachten en goed ademhalen tot de laatste 500 meter. Deze ploeg is zo goed, het is mooi om te zien. In de eerste tien dagen was het vooral voor de sprints, nu waren we op de Tourmalet met drie man. We moesten de knop omzetten na het verlies van Wout (Van Aert, red.) maar nu is het gevoel weer goed."

"De Tour winnen? Ik wil elke dag het maximale eruit halen. Het kan ook eens wisselvallig zijn. Ik wil deze lijn doortrekken, waardoor ik vertrouwen heb dat ik het podium kan halen. Dat Geraint Thomas tijd verliest? Ik had na de tijdrit van gisteren verwacht dat hij de man zou zijn bij Ineos, niet (Egan, red.) Bernal. Maar ja, de Tourmalet is een aardig ding. En Julian Alaphilippe? Ik zag op een bepaald moment iets geels voorbij flitsen. Ik dacht: ai, dat is niet goed (lacht)."

De Plus imponeert

Laurens de Plus stond zijn kopman lang bij op de Tourmalet en finishte als 13de op 1'19". "Het is ongelooflijk hoe wij hier als ploeg rijden", reageerde onze landgenoot na afloop. "De gele droom blijft duren. Ik weet niet hoe dit komt, we zitten in een goede flow en rijden met veel vertrouwen. Dan neem je de kop. Ik weet niet wat er allemaal gebeurt deze Tour. Steven (Kruijswijk, red.) gaat nooit kapot. We hebben alle ritten die nog komen verkend. Dit is een unieke kans in zijn carrière. Pak ze Steven!"

"Mijn niveau? Ik weet het niet, dit is ook nieuw hier voor mij. Ik voelde me gewoon goed. Nu hoop ik op een goed herstel, zodat we morgen weer kunnen knallen. Ik heb ook aan Wout (Van Aert, red.) gedacht onderweg. Ik heb voor hem extra mijn best gedaan. Hij had ons ook een bericht gestuurd dat we ons moesten focussen op de koers. Dat ik hier met de groten naar boven klim? Dat heeft me verrast. Ik voelde me echt goed. Ik wist ook niet dat ik bij de besten hier zou eindigen."

LEES OOKWout van Aert reageert voor het eerst sinds zware val en opgave in de Tour: “Het gaat naar omstandigheden goed”

Tim Wellens blijft voor de bollen gaan

Tim Wellens (Soudal Lotto) blijft drager van de bergtrui. Hij telt nu 64 punten, maar ziet Thibaut Pinot wel naderen. De Fransman pakte dubbele punten op de slotklim en heeft er nu 42. "Ik denk niet dat hij er speciaal voor zal rijden", aldus Wellens. "Ik vermoed dat hij meer bezig zal zijn met het algemene klassement en ik ben vooral blij dat ik vandaag toch weer tien punten pakte."

"Ik legde toen de focus op die klim naar de Col du Soulor, voor die tien punten. Maar het werd snel duidelijk dat Nibali ook geïnteresseerd was, dus het was niet zo makkelijk om die te nemen. Maar uiteindelijk versla ik hem in de spurt en dik ik mijn totaal toch wat aan."

Anderzijds er staan nog heel veel punten op het spel, vaak dubbele punten op nog een aantal aankomsten bergop. "Ik denk dat de focus van Pinot meer op het algemene klassement ligt. Al weet ik dat er nog veel aankomsten bergop, buiten categorie volgen. Het is niet mooi van mij om het te zeggen, maar ik hoop dat Pinot daar niet meer wint, anders heeft hij heel veel punten. Maar ik heb weeral tien punten erbij en daar moet ik blij mee zijn. Ik denk dat ik vandaag minder diep ben moeten gaan dan de jongens in het peloton. Daar hebben ze echt oorlog gemaakt. Ik was blij dat ik in die ontsnapping zat, ik moest gewoon Nibali in het oog houden."

“Het is duidelijk dat hij ook zijn zinnen op de bergtrui heeft gezet”, aldus Wellens.”op de eerste klim, de Côte de Labatmale, pakte hij ook al het ene punt.” Wellens is van plan om morgen opnieuw mee te gaan in de vlucht. “Met drie cols van eerste categorie en een van tweede categorie wordt dat opnieuw een belangrijke dag.”

Thibaut Pinot "blijft knokken"

"In de Tour winnen is altijd mooi, maar dit is toch een zege die me mijn hele leven lang zal bijblijven", reageerde Thibaut Pinot (FDJ-Groupama) zaterdag na zijn zege op de Tourmalet.

Pinot won in 2012 in Porrentruy in de Tour en op l'Alpe d'Huez in 2015. Nu heeft hij de zege beet op de Tourmalet, slechts twee renners deden hem dat voor, want slechts twee keer eerder lag de aankomst op de Tourmalet, in 1974 toen Jean-Pierre Danguillaume won en in 2010 toen Andy Schleck Contador naar plek twee verwees. "Dit zijn aankomsten waar je als klimmer van droomt. Ik wilde niet huiswaarts keren zonder ritzege en ik had deze etappe met stip aangeduid. Mijn ploeg nam de wedstrijd in handen en liet de voorsprong van de vluchters niet te hoog oplopen. Op het einde was er een ongelooflijk sterke Gaudu. Hij is de jongen van de toekomst en ik ben enorm blij dat ik vandaag win."

"Na de etappe van maandag was ik zwaar ontgoocheld door dat tijdverlies in de waaierrit. Het was 's avonds zeker geen feest aan tafel, maar daags nadien hebben we knop omgedraaid en sindsdien zit er zoveel vuur, grinta in mij om revanche te nemen, mij te tonen. In de tijdrit draaide het al goed en vandaag wilde ik me tonen. Ik had beloofd om te knokken en dat heb ik bewezen. De Tour is nog niet voorbij", aldus de zesde in de stand, op 3:12 van leider Alaphilippe.

Ineos nam de wedstrijd niet in handen. "Daar heb ik geen verklaring voor, maar ik stel wel vast dat er nog andere ploegen hier heel sterk zijn zoals Jumbo-Visma en mijn team. Het niveau is heel homogeen en dat lijkt me goed voor het spektakelgehalte in deze Tour. Ik heb nu een ritzege beet, mijn volgende doel is het Tourpodium. Ik stond in 2014 als derde op het podium. Ik ga er alles aan doen om dat opnieuw te realiseren." 

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN