De Tour in zestig seconden: Frankrijk wordt helemaal gek, Thomas plooit en Jumbo-Visma is ook zonder Van Aert een machine

De etappe met aankomst op de Tourmalet heeft zeker geen muis gebaard. Exact een week nadat Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe in Saint-Etienne tweede en derde werden achter Thomas De Gendt, deden ze vandaag, bij afwezigheid van De Gendt, elk een plaatsje beter. En dat maakte de Fransen gek.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Hoe verliep de etappe?

Als een uitputtingsslag. Het verwachte offensief bleef uit maar de poort stond achteraan open met als belangrijkste slachtoffers Romain Bardet, Adam Yates, Dan Martin, Nairo Quintana maar zeker ook Geraint Thomas. De titelverdediger moest een halve minuut prijsgeven op ritwinnaar Pinot en… gele trui Julian Alaphilippe.

De laatste kilometer?

Zoals we al zeiden: razend spannend. Zes renners - Pinot, Alaphilippe, Kruijswijk, Buchmann, Landa en Bernal - keken elkaar het wit uit de ogen. Pinot demarreerde in de slotkilometer en kreeg de ritwinst waar hij op hoopte.

Wat deden de favorieten?

Elkaar doodknijpen. Eerst Movistar en daarna Team Ineos rolden de rode loper uit voor… Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck - Quick Step profileert zich meer en meer als de te kloppen man in deze Tour. En zelfs als hij de Tour niet wint, dan gaat hij er veel de Tour doen verliezen.

Wat deden de Belgen?

Tim Wellens deed wat hij moest doen: hij glipte mee in de eerste ontsnapping en pakte op de Soulor de volle buit. Maar de strijd om de bollentrui zal zwaar worden. En dan was er nog Laurens De Plus die op de flanken van de Soulor berewerk verzette in dienst van kopman Steven Kruijswijk.

Is er iets dat u nog moet weten?

De Tour van Romain Bardet zit erop en ook Adam Yates zal dit jaar geen hoge ogen gooien. Voor het overige worden er allianties gesmeed. Mocht Pinot winnen van Alaphilippe met het oog op een wederdienst verderop in deze Tour? Het zou zomaar kunnen! Oh ja, ook zonder Wout van Aert is Jumbo-Visma een machine.

Tweet van de dag

George Bennett reed op de Tourmalet aan de zijde van Geraint Thomas en merkte hoe de Welshmen door het Franse publiek werd beschimpt. En daar sprak Bennett, terecht, schande van.

Door gvdl