Gunde Julian Alaphilippe zijn landgenoot de zege? “Ik zat even op mijn limiet maar ik zag liever Thibaut winnen dan iemand anders”

Foto: Photo News

Frankrijk mag alweer een beetje meer dromen van de eerste Franse eindzege sinds Bernard Hinault in 1985. Alaphilippe verstevigde zowaar zijn gele leidersplaats op de Tourmalet. Terwijl Geraint Thomas in de slotfase moest lossen, hield de renner van Deceuninck-Quick Step wel vooraan stand. Mét een vriend erbij: Thibaut Pinot werd de ritzege gegund. Die gaat Alaphilippe niks meer in de weg leggen.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Wie de Tour wil winnen, kan goede vrienden gebruiken. En dus zagen we in de slotfase van de rit naar de top van de Tourmalet een bizar tafereeltje. Het was weinig meer dan een blik. Maar toen de streep in zicht kwam, leek Julian Alaphilippe te gebaren dat zijn landgenoot Thibaut Pinot zijn beslissende jump moest plaatsen. Hij zou zeker niet reageren. Overduidelijk een Frans onderonsje, met een driedubbel doel: de ritzege voor Pinot, het geel nog steviger rond de schouders van Alaphilippe en twee Franse toprenners die mekaar gevonden hebben. Alaphilippe maakte er niet eens echt een geheim van. Dat gebaartje? “Nee, ik zat even op mijn limiet”, beweerde hij dat hij even moest passen. “Maar dat hij Pinot de zege gunde? “Dat wel. Ik apprecieer Thibaut. Dan heb ik liever dat hij wint dan iemand anders.”

Gunde Julian Alaphilippe zijn landgenoot de zege? “Ik zat even op mijn limiet maar ik zag liever Thibaut winnen dan iemand anders”
De presidenten van Frankrijk Foto: BELGA

Een Franse combine in de strijd tegen Thomas, Bernal en Kruijswijk? Ondenkbaar lijkt het niet. En het zou Alaphilippe niet slecht uitkomen. Wat Lefevere vrijdag al vreesde, werd op de Tourmalet bewaarheid : in de bergen valt de ploeg van Deceuninck-Quick Step te zwak uit om Alaphilippe lang te kunnen steunen. Zeker nu ook Enric Mas halvelings door het ijs zakte. De Spanjaard verdween op de Tourmalet in de achtergrond en zakt in het algemeen klassement weg naar de tiende plek. Dan moet je elders steun zoeken. En wie is daar beter geschikt voor dan Groupama FDJ? In de waaierrit naar Albi had hun kopman Thibaut Pinot liefst 1’40” verloren op alle klassementrenners. Ondanks zijn bloedvorm mocht hij zijn kansen op eindwinst meteen opbergen. Maar de ritwinst op de Tourmalet stond wel nog met rood aangestipt. “De avond na mijn tijdverlies zat ik echt in de put”, gaf Pinot na zijn ritzege aan. “Dat was een geweldige klap. Maar in de finale op de Tourmalet heb ik er wel aan teruggedacht. Uiteindelijk heeft het mij nog meer gemotiveerd om hier te winnen.” Wat lukte, met dank aan de gele trui. Door zijn ritzege volgt Pinot nu op 3’12” van Alaphilippe in het klassement. Te ver om nog echt aanspraak te maken op de eindzege, maar wel voldoende om nog volop van het podium te mogen dromen. “Dat is mijn volgende ambitie”, klonk het. En misschien kan hij in zijn zoektocht naar het podium onderweg een wederdienst doen aan Alaphilippe. Want dat die na zijn nieuwe stunt op de Tourmalet meer dan ooit uitgroeit tot de topfavoriet voor de eindzege staat buiten discussie. Bardet, Quintana, Mas, Fuglsang, Uran en uiteindelijk ook Geraint Thomas: een voor een sneuvelden ze op de flanken van de Pyreneeëncol. Maar de gele trui hield wel stand. Waar anders dan in Parijs gaat dit eindigen? “Toen ik al die grote namen zag afhaken, gaf mij dat wel een boost”, beaamde Alaphilippe. Maar of hij nu echt de Tour kan winnen? “Ik weet het echt niet. Eerst maar eens herstellen van deze rit. Maar bij elke extra dag in het geel, ga ik het mezelf ook meer en meer afvragen.” Voorbehoud. Het blijft de basisinstelling van Alaphilippe. Het vel van de beer zeker niet verkopen voor hij het beest in Parijs geschoten heeft. Zelfs toen een Frans journalist het subtiel probeerde met de vraag wat Alaphilippe zou doen als zijn beste vriend hem vandaag zou zeggen dat hij een fortuin op zijn eindzege zou verwedden. “Dan zou ik zeggen dat hij zijn geld beter kan bijhouden”, besloot Alaphilippe. “En dat we er, wat er ook nog mag gebeuren de volgende dagen, sowieso een groot feest mee houden in Parijs.”

Door Wim Vos op de Tourmalet