Beresterke Laurens De Plus kent de zwakke plek van geletruidrager Julian Alaphilippe: “Nu moeten we alleen hem nog kraken”

Foto: Photo News

Geen Wout van Aert meer bij Jumbo-Visma, maar met Laurens De Plus (23) heeft Steven Kruijswijk nog een Belgische ploegmaat die zijn gewicht in goud waard is. De Plus zette een hoog tempo diep in de slotkilometers van de Tourmalet en kwam zelf ook nog als dertiende binnen. Hij gelooft dat zijn kopman deze Tour kan winnen. “Steven heeft de kans van zijn leven in deze Tour. Ik denk dat hij ze gaat pakken.”

LEES OOK. REACTIES. Steven Kruijswijk: “Ik moest ze regelmatig tot kalmte manen”

Een Belg aan kop in de slotkilometers van een bergrit, aankomst hors catégorie. Laurens De Plus haalde eerst David Gaudu terug en zette vervolgens het tempo voor het allerkleinste groepje favorieten. Tong uit de mond reed hij zich tussen kilometer 3.8 en 2.7 leeg voor kopman Steven Kruijswijk. Hij zette zich vervolgens aan de kant, maar kwam toch nog als dertiende binnen.

De Plus genoot van zijn prestatie en van die van kopman Kruijswijk die tijd pakte op al zijn concurrenten. “Ik had dit niet verwacht”, zei De Plus, uitrijdend op de rollen. “Maar op de Soulor, toen Movistar tempo maakte, voelden Steven, George (Bennett) en ik dat we alle drie goede benen hadden. Maar om dan op de slotklim bij de beste drie klimmers te zijn… Dat had ik niet verwacht.”

Door de actie van De Plus en de inspanning van George Bennett die daar op volgde, kraakte zelf uittredend Tourwinnaar Geraint Thomas. Zo was het op de Tourmalet niet de trein van Ineos die uitpakte met de befaamde ‘klimtrein’, maar wel Jumbo-Visma. Het zelfvertrouwen aan de teambus was navenant. Bennett gaf aan dat hij voor de etappe naar de Tourmalet geloofde dat kopman Kruijswijk podium kon rijden in de Tour. Nu stelde hij dat bij: “Steven kan deze race gewoon winnen.”

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Beresterke Laurens De Plus kent de zwakke plek van geletruidrager Julian Alaphilippe: “Nu moeten we alleen hem nog kraken”
Foto: Photo News

“Hij blinkt in zijn vel”

De Plus zat helemaal op dezelfde lijn: “Steven heeft dit jaar de kans van zijn leven. Ik denk dat hij ze ook gaat grijpen. Hij blinkt in zijn vel. We hebben de gele trui nog niet, maar we beleven wel een soort gele droom. We zijn collectief sterk en het eenheidsgevoel is enorm.”

In het klassement staat Kruijswijk nog steeds op de derde plaats, maar hij maakte gisteren wel vierendertig seconden goed op Geraint Thomas. De grootste uitdager lijkt op dit moment de onverwachte gele trui Julian Alaphilippe te zijn. “De te kloppen man”, zegt De Plus. “Op dit moment de beste renner van de wereld. Ik heb net nog zijn uitslagen gecheckt op Pro Cycling Stats en dat is indrukwekkend.”

En toch denkt De Plus dat Alaphilippe een zwakke plek heeft: “Ik ken hem (als voormalig ploegmaat) natuurlijk een beetje. Julian leeft op emotie. Ik denk dat hij op dit moment weinig zal slapen. Geel dragen in de Tour, de trui pakken op de nationale feestdag, dat zal toch iets doen met een mens. We moeten hem nog kraken. Ik hoop dat het ons lukt.”

Door Jan-Pieter De Vlieger op de Tourmalet