Meer dan duizend brandweermannen bestrijden bosbranden in Portugal: acht gewonden

Bron © BELGA

Foto: EPA

In Portugal strijden meer dan duizend brandweermannen tegen bosbranden. Die teisteren een bergregio in het centrum van het land, waar bosbranden in 2017 het leven kostten aan een honderdtal mensen. Vier brandweermannen liepen daarbij verwondingen op, een van hen is er erg aan toe. Dat maken de hulpdiensten bekend. Er vielen ook acht gewonden onder de bevolking.

Ben jij in de buurt van de bosbranden in Portugal? Laat het ons weten.

Meer dan 1.100 brandweermannen bekampen de vlammen in de bergachtige afgelegen regio rond Castelo Branco, 200 kilometer ten noorden van Lissabon. Zij krijgen hulp van blushelikopters en -vliegtuigen.

De vlammen woeden in de gemeenten Vila de Rei, Mação en Sertã, meldt de website van de Civiele Bescherming. In Vila de Rei is de situatie het ernstigst: het vuur is er zondag nog steeds niet onder controle. De twee andere vuurhaarden zijn wel onder controle. De sterke wind en de hoge temperaturen, tot 35 graden, bemoeilijken de bluswerken. Indien nodig, zullen de hulpdiensten dorpen ook evacueren.

Brandstichter opgepakt?

Volgens de gerechtelijke politie werd zondag in Castelo Branco een vermoedelijke brandstichter opgepakt. De 55-jarige man wordt ervan verdacht brand te hebben gesticht in de buurt van die stad, maar heeft wellicht geen rol gespeeld in de grote branden die zaterdagnamiddag zijn ontstaan.

President Marcelo Rebelo de Sousa heeft al z’n afspraken dit weekend afgezegd en is ter plaatse gegaan.

Door de warmte en de sterke wind geldt in zes regio’s in het centrum en het zuiden van Portugal zaterdag het alarmniveau. In 2017 kwamen in dezelfde regio 114 mensen om bij bosbranden.

Meer dan duizend brandweermannen bestrijden bosbranden in Portugal: acht gewonden
Foto: AP
Door gjs, evdg