Oud-werknemers Seaworld getuigen: “Orka’s werden vol medicijnen gepropt en verminkten zichzelf van de stress”

Foto: BELGAIMAGE

Deze week maakte de Britse reisorganisatie Virgin Holidays bekend voortaan geen pakketreizen meer aan te bieden voor parken die orka’s of dolfijnen in gevangenschap houden. Naar aanleiding van het nieuws hebben in The Sun twee voormalige werknemers van het Amerikaanse Seaworld getuigd over de omstandigheden waarin de orka’s leven.

Jeffrey Ventre (nu 55) was vereerd toen hij in 1987 de job van trainer in Seaworld te pakken kreeg. Hij werkte er uiteindelijk acht jaar, jaren waarin hij met eigen ogen kon zien in welke slechte omstandigheden de orka’s hun dagen moeten doorbrengen. “De job lijkt op die van een stuntman of clown die optreedt met dieren in gevangenschap en die het weghouden van voedsel als motivator gebruikt.”

Ventre beweert dat de orka’s uit verveling tandenknarsten en zelfs kauwden op beton. “Er was veel zelfverminking en de orka’s tikten vaak met hun kaken tegen elkaar, een teken dat ze zich bedreigd voelden.”

Oud-werknemers Seaworld getuigen: “Orka’s werden vol medicijnen gepropt en verminkten zichzelf van de stress”
Foto: REUTERS

Door de stress kregen de orka’s maagzweren, waarvoor ze medicatie toegediend kregen. Ze kregen ook last van chronische infecties en werden behandeld met antibiotica. “Soms waren ze agressief of moeilijk in te tomen, dan kregen ze valium om minder agressief te zijn.”

John Hargrove was 20 toen hij in 1993 als trainer begon in Seaworld. In 2012 nam hij er ontslag. Hij vertelt in The Sun hoe hij persoonlijk kon zien hoe de dieren door gevangenschap “op zeer jonge leeftijd stierven van ziekte”.

Oud-werknemers Seaworld getuigen: “Orka’s werden vol medicijnen gepropt en verminkten zichzelf van de stress”
Foto: REUTERS

In een reactie ontkent Seaworld de beweringen. “Dit zijn opnieuw dezelfde valse en misleidende beweringen die ongeïnformeerde activisten en misnoegde ex-werknemers al jaren verspreiden.”

“Onze praktijken voor dierenwelzijn zijn geaccrediteerd en beoordeeld door talloze organisaties, dus elke bewering dat SeaWorld dieren misbruikt, is categoriek onjuist.”

bekijk ook

Ontroerend moment wanneer 3 orka’s de vrijheid tegemoet zwemmen na jaren in de bekende ‘walvisgevangenis’

Orka zegt ‘dank je’ nadat vissers het jonge dier uit net bevrijden

Te krap om in te draaien: 101 orka’s en beloega’s ontdekt in minieme hokken in Russische “walvisgevangenis”

Door ehu