Festivalganger (27) overleden op Tomorrowland: “Ernstige aanwijzingen van een drugsgerelateerde dood”

Het parket van Antwerpen gaat ervan uit dat de 27-jarige man die vrijdag onwel werd op Tomorrowland en in het ziekenhuis overleed, gestorven is aan de gevolgen van drugsgebruik. Dat blijkt uit een autopsie.

Het parket Antwerpen was een onderzoek gestart na de dood van de 27-jarige festivalganger uit India die vrijdagavond in het UZ Antwerpen is overleden. Daaruit blijkt dat er ernstige aanwijzingen van een drugsgerelateerd overlijden zijn. “Doorgedreven toxicologisch onderzoek zal hierover uitsluitsel moeten brengen”, meldt het parket in een persbericht.

Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg.

1.915 verzorgingen

In totaal voerde het Vlaams Kruis vrijdag 1.915 verzorgingen uit op de festivalweide en de camping en werden 30 personen overgebracht naar het ziekenhuis. “Dat aantal ligt in de lijn van de verwachtingen. In 65 tot 70 procent van de gevallen gaat het om verwondingen, bijvoorbeeld snijwonden of blaren”, legt Beems uit. “Andere interventies zijn voor inwendige problemen, wanneer mensen ziek zijn of maagproblemen hebben door onevenwichtige voeding. In een klein percentage van de gevallen gaat het om intoxicaties.”

Tomorrowland: “Blijven sensibiliseren en informeren”

Tomorrowland gaat blijven inzetten op het sensibiliseren en informeren rond drugs, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “In ons krantje, op de applicatie en in de boodschappen via direct mailing hebben we eigenlijk altijd al over ons drugsbeleid gecommuniceerd. De drugstonnen (waarin bezoekers anoniem hun drugs kunnen achterlaten, nvdr) en de duidelijke communicatie over onze nultolerantie is er ook steeds geweest”, aldus Wilmsen. “Nieuw dit jaar zijn de zwarte banners op het festivalterrein”, met de boodschap Dear friend, it’s not safe to take drugs. Take care of yourself and each other(Beste vriend, het is niet veilig om drugs te nemen. Zorg voor jezelf en voor elkaar).

Vorig jaar overleden twee vrouwen enkele dagen na Tomorrowland. Die dood was het gevolg van drugs, zo bleek na onderzoek. In 2012 was ook al een 26-jarige vrouw bezweken aan een overdosis drugs.

bekijk ook

Security aan ingang Tomorrowland controleert niet specifiek op drugsbezit

Video: ATV

Dagelijks bijna 300 vrijwilligers van Vlaamse Kruis op Tomorrowland

Video: ATV

VOOR ABONNEES