Poppenspeler doet boekje open over populaire kinderserie: “seksisme en dronkenschap op set”

Bron © Telegraaf

De sterren van Rainbow: Bungle, Zippy, George en presentator Geoffrey Hayes.

Terwijl Disney al een tijdje onder vuur ligt door een gebrek aan diversiteit en Nederland op zijn kop staat omdat ‘Sesamstraat’ er van de buis wordt gehaald, heeft een poppenspeler in Engeland een boekje open gedaan over de populaire kinderserie ‘Rainbow’. Een show die lang niet zo onschuldig is als het lijkt, blijkt uit een nieuw boek over de reeks.

Poppenspeler doet boekje open over populaire kinderserie: “seksisme en dronkenschap op set”

‘Rainbow’, de kinderserie met in de hoofdrol de poppen Zippy, George en Bungle, werd bedacht als tegenhanger van ‘Sesamstraat’ en liep van oktober 1972 tot maart 1997. Nu blijkt dat de poppenshow lang niet zo onschuldig is als altijd werd gedacht. Poppenspeler Ronnie Le Drew schrijft in zijn nieuwe boek Zippy and Me over de geheimen van de tv-klassieker.

Le Drew was meer dan twintig jaar de man achter pop Zippy en heeft dan ook aardig wat meegemaakt op de set. Maar wie dacht dat het er achter de schermen net zo schattig aan toe ging als daarvoor, komt van een koude kermis thuis. In de afleveringen zat altijd al een sarcastische noot die voor kinderen niet opviel, maar de show blijkt doordrenkt van ‘volwassen gedrag’. Zo zou er aan de lopende band sprake zijn van backstage seksisme en dronkenschap.

Ondeugend

Het kwam geregeld voor dat het team de poppen in seksuele posities neerzette. Toen een aartsbisschop een keer een rondleiding op de set kreeg stuitte hij dan ook op een ‘seksende Zippy en George die er helemaal voor gingen’. “Dat was best grappig. We waren gewoon wat aan het geinen tijdens de repetities”, vertelt Le Drew aan de Britse Metro.

“Het hoofd van de kinderprogrammering belde naar de controlekamer om te zeggen dat ze een aartsbisschop op bezoek hadden. Zij waren net aan vertellen dat dit een geweldig programma voor kinderen was, terwijl wij juist heel ondeugend waren met die poppen. We kregen een berisping. Maar nogmaals, het was gewoon tijdens de repetities. We hadden gewoon wat plezier voordat de echte opnames begonnen.”

Poppenspeler doet boekje open over populaire kinderserie: “seksisme en dronkenschap op set”

SM

Ze zijn dan misschien maar een keer betrapt door bezoek van buitenaf, maar het was aan de orde van de dag dat de poppen in allerlei seksstandjes werden gezet en de regisseur weer moest ingrijpen om gênante situaties op tv te voorkomen.

Maar het bleef niet bij de poppen. Ook een van de zangeressen uit de show, Jane Tucker, was niet vies van een geintje. Miss Whiplash, zoals Tucker ook wel werd genoemd, verscheen ooit in een lange jas op de set. Toen ze deze opendeed bleek ze een kinky SM-outfit te dragen en vroeg ze Zippy met haar ‘maracas’ te spelen. Bovendien werden Zippy en George weer zo neergezet dat het leek alsof ze elkaar aan het plezieren waren. “Het zou nooit opgenomen worden, het gebeurde ook niet voor de camera. We waren gewoon gek aan het doen.”

Seksisme

Producer Pamela Lonsdale kreeg ook aardig wat vunzigheid naar haar hoofd geslingerd van de rekwisiteur. Zo kreeg ze een bijnaam die verwees naar haar borsten, ‘Titsalina’, en werd er geregeld gezegd dat ze ‘een goed paar Bristols’ heeft. “Maar hij was een man die al zijn hele leven in de filmwereld heeft gezeten en hij was toen al eind zestig. Het hoorde gewoon bij hem. Hij was overigens bij iedereen geliefd en zelfs Pamela nam zijn gedrag voor lief.”

Het team genoot naast hun platte humor ook van een flinke slok alcohol. Het was heel normaal om op de set te drinken “tot ze compleet lazarus waren en niet meer op hun benen konden staan”. De regisseurs moesten dan ook meer dan eens ingrijpen om een einde aan de chaos te brengen.

Spanning

Ook was er sprake van spanning tussen de poppenspelers en presentator Geoffrey Hayes. Hij zou er erg van balen dat de poppen meer fanmail kregen dan hij. “De poppen krijgen van nature meer aandacht. Als Geoffrey iets heel normaals zei, dan greep Zippy meteen zijn kans en keek hij in de camera op flink te gapen. Het waren dat soort kleine dingen. De kijker vond dat heel grappig. Geoffrey was nooit echt jaloers. Hij rolde wel met zijn ogen, maar voelde nooit echte jaloezie.”

In 1979 werd werd er zelfs een exclusieve sketch gemaakt voor het personeel van het televisienetwerk dat de show uitzond. Waar het bizarre gedrag tot dan toe enkel achter de schermen gebeurde, werd voor deze sketch een uitzondering gemaakt met behoorlijk wat seksuele toespelingen werden gemaakt. Hoewel het nooit de bedoeling was dat deze aflevering op tv zou komen, verscheen hij toch ineens in 1997 in het het programma ‘TV Offal’ in het onderdeel ‘The Pilots that crashed’. Hoewel de clip overduidelijk geen pilotaflevering was, werd de aflevering wel wereldwijd verspreid en ontstond het idee dat deze aflevering daadwerkelijk aan kinderen was getoond.