Gentse Feesten: pak minder mensen dan vorig jaar

Foto: dvh

Gent -

Zaterdag bezochten 115.000 mensen de Gentse Feesten. 10.000 meer dan de openingsdag maar tegelijk 35.000 minder dan de tweede dag in 2018.

“Niks om ons zorgen over te maken, het was gezellig druk”, aldus feestenschepen Annelies Storms (s.pa). een verklaring voor de opmerkelijke terugval in het bezoekersaantal heeft ze niet meteen. “Misschien speelt het feit mee dat de Feesten dit jaar later in de maand vallen, op een moment dat meer mensen op reis zijn.”

Ook De Lijn vervoerde beduidend minder passagiers dan het jaar voordien: 29.899 reizigers op de feestbussen en pendel-tramlijn 1. Wat 9.149 reizigers minder is dan de eerste zaterdag van de Feesten anno 2018, een daling van liefst 24%. Vooral de pendeltram vervoerde minder mensen.

Nog cijfers: 147 mensen werden verzorgd door het Rode Kruis. 13 van hen moesten naar het ziekenhuis.

Meer wildplassers

152 feestvierders kregen een GAS-boete van 120 euro voor een wildplasje, een verdubbeling van de dag voordien. Het stadsbestuur plaatst vandaag extra urinoirs aan het Braunplein, om de soms lange rijen in te korten.

12 mensen werden bestuurlijk aangehouden, van wie 8 voor openbare dronkenschap en 4 voor het verstoren van de openbare orde.

Ten slotte controleerde het Federaal Voedselagentschap (FAVV) 15 zaken. Vijf daarvan kregen een waarschuwing maar geen proces-verbaal. “Het ging vooral om het niet aanduiden van de allergenen in het verkochte voedsel”, aldus Storms.

Door Geert Neyt