De Tour in 60 seconden: tweede ritzege Yates, Alaphilippe kraakt nog niet, Pinot morele winnaar

De zware Pyreneeënetappe van zondag werd een prooi voor Simon Yates. Julian Alaphlippe overleefde in het geel, al kostte dat bloed, zweet en tranen. Lees hier de bondige samenvatting van de rit in zestig seconden.

Klik hier voor onze digitale Tourgids https://www.nieuwsblad.be/digitale-tourgids

Hoe verliep de etappe?

Knotsgek. De aanvangsfase was allesbehalve vlak, maar toch werd er gevlamd als gekken: 47 kilometer na één uur koers. Wel honderd renners wilden in de aanval gaan. Pas na 65 kilometer koers werd de vlucht van de dag gevormd. Een groep van 38 renners, maar zonder Belgen. De kopgroep werd bevolkt door de klimmers en klassementsrenners die gisteren door de mand vielen: Nairo Quintana, Romain Bardet, Dan Martin, Bauke Mollema, Michael Woods, Ilnur Zakarin en Vincenzo Nibali. Ze kregen maximaal vijf minuten voorsprong. Op de eerste col van eerste categorie gebeurde er weinig, maar op de steile Mur de Péguère werd de kopgroep helemaal uiteen gerammeld. Simon Geschke en Simon Yates reden weg.

Dankzij een alweer indrukwekkende Laurens De Plus werd ook de groep der favorieten flink uitgedund op de steile flanken van de Péguère. In zijn zog volgden nog maar veertien renners waaronder alle overgebleven favorieten. Enkel voor Mikel Landa lag het tempo nog niet hoog genoeg. Hij snelde weg en had op de top twintig seconden voorsprong. Dankzij zijn ploegmaten Amador en Soler steeg zijn voorsprong na de afdaling en de vallei naar een minuut.

De slotkilometer?

Simon Yates wachtte tot 8,5 km van de top om onhoudbaar weg te snellen van zijn voornaamgenoot. Mikel Landa naderde nog tot op 45 seconden, maar de derde ritzege van Mitchelton-Scott kwam niet in gevaar. Een straf numer van de Brit, zijn gemiddelde bedroeg 38,7 km/u. Hallucinant snel in een rit met vier cols. Landa werd nog gegrepen door Pinot, die zo extra bonificatieseconden veroverde. Landa kreeg de Prijs van de Strijdlust als karige beloning.

Wat deden de favorieten?

Van de overgebleven favorieten probeerde enkel Jakob Fuglsang de ontketende Mikel Landa op de Mur de Péguère te volgen, maar de Deen werd na een kilometer teruggewaaid. Hij zou zich die inspanning op de slotcol beklagen.

Omdat Enric Mas al van in het begin van de rit uit het peloton werd gelost, stond Julian Alaphilippe er bergop snel alleen voor. Ondanks zijn isolatie werd hij door Jumbo-Visma in een zetel naar de slotklim gebracht.

Op de slotcol moest Rigoberto Uran snel passen. Alweer iemand die mag geschrapt worden voor het podium. Het was alweer de jonge David Gaudu die op acht kilometer van de streep de boel deed ontploffen. Eén kilometer verder plaatste zijn kopman Thibaut Pinot een versnelling. Enkel Bernal, Buchmann en Alaphilippe konden het tempo van de Fransman volgen. Kruijswijk en Thomas moesten passen en reden op eigen tempo naar boven op de grillige slotcol. Het beukwerk van Pinot werd even later ook geletruidrager Alaphilippe te veel. Hij verloor snel terrein en werd opgepikt door Thomas en Kruijswijk, die Poels het tempo lieten bepalen. Voorin moesten ook Buchmann en Bernal de rol lossen bij Pinot. Op twee kilometer van de top lieten Thomas en Kruijswijk ook Alaphilippe achter. De Fransman verloor flink wat tijd, maar blijft nog steeds comfortabel in het geel. Achter hem klapt de accordeon stilaan dicht. Thomas is nog steeds de dichtste achtervolger, maar wordt op de huid gezeten door Kruijswijk, Pinot, Bernal en Buchmann. Pinot is de morele winnaar van het weekend, maar staat nog steeds niet op het podium.

Wat deden de Belgen?

Thomas De Gendt, Serge Pauwels en Tim Wellens probeerden in de aanval te gaan, maar dat lukte niet. Na de dolle aanvangsfase kwamen heel wat landgenoten in de problemen, daarbij ook verrassend Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt en Tim Wellens. Zij kozen al snel voor de bus, maar moesten nooit vrezen voor de tijdslimiet.

Dries Devenyns bleef tot halfweg de Mur de Péguère in de buurt van geletruidrager Julian Alaphilippe, maar moest dan de rol lossen. Net als gisteren reed Laurens De Plus weer indrukwekkend. Hij ging op de Mur de Péguère zo hard tekeer dat George Bennett, die andere klimknecht van Steven Kruijswijk, moest lossen. Voor De Plus zat het werk er toen op. De slotcol moest Kruijswijk het alleen zien te redden.

Xandro Meurisse was en blijft de beste Belg. Op de slotcol haakte hij snel af, maar op eigen tempo bolde hij als 22ste over de streep. Hij stijgt in de stand naar plek twintig.

Tim Wellens blijft in de bolletjestrui, maar ziet Thibaut Pinot wel naderen.

Is er iets dat u nog moet weten?

De eerste twee wedstrijduren tartten alle wielerwetten. Tim Wellens en Enric Mas konden bergop het tempo van sprinter Elia Viviani niet volgen. De wereld op zijn kop.

Net als op zaterdag doen de klassementsrenners die hun ploegmaats tijdens de rit op kop laten rijden, geen goede zaak. Movistar overkwam het zaterdag, Jumbo-Visma en Astana deden dat gisteren.

De revelatie van de dag was Lennard Kämna. De 22-jarige Duitser van Sunweb doet denken aan de jonge Tom Dumoulin, die in 2013 in zijn eerste Tour soortgelijke flitsen liet zien.

Rituitslag:

1. Simon Yates

2. Thibaut Pinot +33”

3. Mikel Landa +33”

4. Emanuel Buchmann +51”

5. Egan Bernal +51”

6. Lennard Kämna +1’03”

7. Geraint Thomas +1’22”

8. Steven Kruijswijk +1’22”

9. Alejandro Valverde +1’22”

10. Richie Porte +1’30”

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Stand:

1. Julian Alaphilippe

2. Geraint Thomas +1’35”

3. Steven Kruijswijk +1’47”

4. Thibaut Pinot +1’50”

5. Egan Bernal +2’02”

6. Emanuel Buchmann +2’14”

7. Mikel Landa +4’54”

8. Alejandro Valverde +5’00”

9. Jakob Fuglsang +5’27”

10. Rigoberto Uran +5’33”

Bekijk hier het volledige klassement!

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN