Anuna De Wever neemt prijs voor Democratie in ontvangst: “In september staan we er weer”

Foto: DVH

Klimaatactiviste Anuna De Wever heeft zondagavond op het Walter De Buckplein in Gent de Prijs voor de Democratie in ontvangst genomen. “Ik ben enorm teleurgesteld in onze huidige democratie”, zegt ze.

Op het Walter De Buckplein in Gent is zondagavond de Prijs voor de Democratie uitgereikt aan Youth for Climate en de klimaatspijbelaars. Klimaatactiviste Anuna De Wever mocht de prijs in ontvangst nemen. Ook haar tweelingzus Luka was aanwezig.

“We zijn enorm dankbaar”, zegt ze. “Zes maanden lang zijn we op straat gekomen om politieke actie en ambitie te eisen. We hebben niet alleen staan roepen op de straten maar hebben ook beleid gemaakt, een draagvlak gecreëerd en de prioriteiten van onze generatie op de agenda gezet. We vroegen om moed maar zagen dat politici angst hebben om actie te tonen. De schrik voor de burger, om weggestemd te worden bij de verkiezingen, zit er diep in.”

Anuna De Wever neemt prijs voor Democratie in ontvangst: “In september staan we er weer”
Foto: DVH

Onzichtbare vijand

De Wever noemde de klimaatverandering een “onzichtbare vijand”. “We zien nog niet met onze eigen ogen de verschrikkelijke gevolgen van de klimaatopwarming maar dat zal niet lang meer duren. We kunnen de bosbranden, overstromingen en miljoenen doden niet negeren.”

“Ik ben enorm teleurgesteld in onze huidige democratie”, aldus De Wever. “Ik ben enorm teleurgesteld in de manier waarop zoveel burgerengagement kan worden geminimaliseerd en geridiculiseerd. De democratie die we vandaag zien is geen echte democratie meer. Hoe kunnen onze politici zich focussen op 2050 als ze eerst de verkiezingen van 2019 moeten zien te winnen.”

September

Toch geeft De Wever niet op. “We staan er terug op 20 september (dan wordt een wereldwijde klimaatstaking georganiseerd)”, zegt ze. “We gaan niet stoppen. Ik reken op jullie allemaal.”

De prijs voor de Democratie wordt elk jaar uitgereikt door Democratie 2000 en Trefpuntfestival.

Door Tuly Salumu
AANGERADEN