Abonnee worden? Kies je leesformule

22/07/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

N-VA eist Vlaamse Eurocommissaris

De tijd dringt voor ons land om een kandidaat-Eurocommissaris voor te dragen. De nieuwe commissievoorzitter, Ursula von der Leyen, vraagt dat het een vrouw zou zijn. Maar N-VA wil in de eerste plaats dat het een Vlaming wordt. “De Franstaligen hebben met Charles Michel al een Europese topjob”, zegt Geert Bourgeois.

De nieuwe Europese Commissie begint stilaan vorm te krijgen. Al 15 van de 27 lidstaten hebben hun kandidaat voorgedragen aan de nieuwe commissievoorzitter, Ursula von der Leyen. Door de trage regeringsvorming dreigt ons land, net als in 2014, als een van de laatste een naam door te geven. “Toen was dat niet zo’n probleem, omdat toenmalig commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor ons land de sociale portefeuille opzij had gehouden”, zegt Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V). “Dat is nu niet het geval. De tijd dringt. Als we te lang wachten, dreigen we alleen nog maar op een kleine bevoegdheid aanspraak te maken.”

Von der Leyen heeft de puzzel extra moeilijk gelegd doordat ze evenveel mannen als vrouwen in haar Commissie wil. Van de vijftien namen die er tot nog toe zijn, zijn er nog maar vijf vrouwen. Vanuit het Europees Parlement dringt zowel Hilde Vautmans (Open VLD) als Kathleen Van Brempt (SP.A) erop aan dat ook ons land een vrouw zou voordragen. “Zo zouden we ook meer kans maken op een belangrijkere portefeuille”, aldus Van Brempt.

Voor Peeters, die zelf als kandidaat-commissaris wordt genoemd, is het geslacht minder relevant. Ook Geert Bourgeois, die voor N-VA in het Europees Parlementslid zit, vindt dat niet het belangrijkste. Bourgeois wil vooral dat het een Vlaming wordt. Nochtans is het in theorie nu de beurt aan een Franstalige partij, na twee Nederlandstalige commissarissen (Karel De Gucht en Marianne Thyssen). “Maar door de benoeming van Charles Michel hebben de Franstaligen al een Europese topfunctie”, zegt Bourgeois. “De komende jaren moeten op Europees niveau belangrijke knopen worden doorgehakt. Het is belangrijk dat daar ook een Vlaming bij betrokken is.”

“Creatieve oplossing”

De vraag is alleen wie over die naam moet beslissen. In theorie is dat de federale regering, maar die is in lopende zaken en heeft geen meerderheid meer in de Kamer. Een alternatief is om de onderhandelende partijen te laten beslissen – zoals in 2014 is gebeurd met Thyssen – maar het is nog lang niet duidelijk welke partijen dat zijn.

Zowel Peeters als Bourgeois stelt een “creatieve oplossing” voor, al wil Peeters die nog niet concreet maken. Bourgeois wel. “Gezien de omstandigheden zou de beste oplossing zijn dat premier Michel hierover met de partijvoorzitters in dialoog gaat”, zegt hij. “Als de kandidaat sowieso zou een Vlaming zou worden, kan hij dat zelfs beperken tot de Vlaamse partijvoorzitters en met hen een consensus zoeken. Hij kan die naam daarna vanuit de federale regering voordragen, en hoeft niet meer langs het parlement te gaan. Wat een voordeel is, want voor je het weet, ontstaat daar een meerderheid die een Franstalige kandidaat kiest.”

Om zulke situaties in de toekomst te vermijden, pleit Bourgeois ervoor om de Vlaamse en federale verkiezingen niet meer te laten samenvallen. “We zitten elke keer met hetzelfde probleem”, zegt hij. “Als we zouden teruggaan naar het oude systeem van federale verkiezingen om de vier jaar, vermijd je dat.”

AANGERADEN