Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

22/07/2019 - Unknown
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Coessens is intussen al met pensioen, maar Domen heeft nog wel wat jaren te werken.  Photo News

Koppel Marc Coessens en Christel Domen weer te zien in herhalingen ‘Wittekerke’ en ‘Lili en Marleen’

Samen op tv, maar nooit meer op de set

Acteur Marc Coessens (65) is elke werkdag ’s middags te zien als Dokter Frank in Wittekerke, zijn vrouw Christel Domen (56) komt elke avond voorbij als Nieke in Lili en Marleen. Het gaat in beide gevallen om herhalingen op VTM. En intussen wachten ze allebei al enkele jaren op een nieuwe tv-rol van betekenis.

“Het landschap is drastisch veranderd: er is een kleine kern van acteurs overgebleven die je overal terugziet”, zegt Marc Coessens. Nadat VTM ruim tien jaar geleden Wittekerke afvoerde, heeft hij “nog wat dingen” gedaan. “Maar niet superveel.” Hij acteerde bijvoorbeeld in de Ketnet-serie Amika (“mijn bekendste rol na Wittekerke”) en vertolkte gastrollen in onder meer Thuis, FC De Kampioenen en Witse.

Marc Coessens vertolkte van de eerste aflevering tot de laatste dokter Frank in ‘Wittekerke’ vtm

Voor de kijkers zal Coessens voor eeuwig en altijd Dokter Frank blijven. Hij is een van de drie acteurs die vanaf het begin in 1993 tot het einde in 2008 meespeelden in Wittekerke, naast Greet Rouffaer (dokter Nellie) en Arnold Willems (agent Georges Coppens). “Haast elke dag word ik nog herkend. Dan vertraagt een chauffeur op de autosnelweg, om te zien of ik het écht ben. Of ik word op straat aangesproken als dokter Frank.”

De acteur ging drie jaar geleden, op zijn 62ste, met pensioen. Een nieuwe rol ligt niet in het verschiet. “Jammer genoeg niet.” Al blijft hij hopen. “Ik ben gemotiveerder dan ooit. Wat fijn is aan ouder worden: je wordt een beter acteur, omdat je rijper bent en meer kunt relativeren. Dat is nodig.”

Vol ongeduld

Zijn echtgenote Christel Domen, met wie hij drie volwassen kinderen heeft, was behalve in Lili en Marleen ook te zien in Thuis als Martine en in Familie als Nathalie. “Zij wacht vol ongeduld op een nieuwe uitdaging als actrice. Zij heeft het moeilijker dan ik. Naast die alomtegenwoordige kleine groep acteurs komt de meerderheid minder of niet meer aan de bak. Dat is jammer. Ik heb daar op pensioengerechtigde leeftijd minder last van, maar mijn vrouw is een stuk jonger. Ze is nochtans een heel goeie actrice.” (dhs)

Christel Domen speelde jarenlang Nieke in ‘Lili en Marleen’. vtm

INFO

Wittekerke, VTM, 14.15 uur

Lili en Marleen, VTM, 19.55 uur