Abonnee worden? Kies je leesformule

22/07/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

‘Belpop’ herhaalt docu Louis Neefs, “de warmste stem van Vlaanderen”

Canvas herhaalt vanavond de aflevering van de documentairereeks Belpop over Louis Neefs. Hij wordt de zanger met “de warmste stem van Vlaanderen”. Vele van zijn liedjes behoren tot ons muzikaal erfgoed: Mijn vriend Benjamin, Margrietje en Laat ons een bloem, om er maar drie te noemen. Neefs vertegenwoordigde ons land twee keer op het Eurovisiesongfestival, met Ik heb zorgen in 1967 en met Jennifer Jennings twee jaar later.

VRT

Toch kreeg de Vlaamse artiest eerst erkenning buiten onze landsgrenzen. Collega-zangeres Jo Leemans introduceerde hem bij onze noorderburen, die als een blok vielen voor Neefs’ stem en looks. Ook in Duitsland en Griekenland oogstte hij succes. In eigen land ging het moeizamer. Toen producer Peter Koelewijn hem opnieuw lanceerde met Margrietje, vond Neefs het nummer “te commercieel”. Tekenend voor de zanger die altijd resoluut zijn eigen koers heeft gevaren.

Toen hij in 1980 een plaat maakte met nummers als Annelies uit Sas van Gent en Aan het strand van Oostende leek het publiek hem weer te smaken. Op kerstdag 1980 kwam er een abrupt einde aan het leven van Neefs. Samen met zijn vrouw Liliane kwam hij om het leven bij een verkeersongeval.(dhs)

INFO

Belpop Classics

Canvas, 21.05 uur

AANGERADEN