Vorm van haar leven of wonderschoenen? Sifan Hassan doet atletiekwereld fronsen

Sifan Hassan scherpte het wereldrecord op de Engelse mijl aan in Monaco. Foto: Photo News

De in Ethiopië geboren Nederlandse Sifan Hassan is in de vorm van haar leven. Vorige week verbrak de atlete het wereldrecord op de Engelse mijl (ruim 1.600 meter) om enkele dagen later haar persoonlijk record en Europees record aan te scherpen op de vijf kilometer. Alweer haar vijfde record dat ze verbreekt in amper drie maanden tijd. Volgens ingewijden zou dat wellicht aan haar schoeisel kunnen liggen.

Het Olympisch Stadion in Londen leek gisteren het decor te worden van een wereldrecordpoging van Sifan Hassan. De Nederlandse hardloopster nam al vroeg in de wedstrijd de leiding in de massastart en kreeg Hellen Obiri en Agnes Jebet Tirop met zich mee.

Waar Hassan in Monaco moeiteloos op de been bleef op de Engelse mijl, ging het in het atletiekstadion, dat tevens dienst doet als thuishaven van voetbalclub West Ham United, mis. In de laatste bocht verschalkte Obiri de Nederlandse leidster van de wedstrijd, waarna ook Jebet Tirop langs Hassan spurtte. De Nederlandse met Ethiopische roots zette nog aan, maar meer dan een derde plaats zat er niet in.

Toch kon Hassan tevreden terugkijken op de Diamond League-wedstrijd in Londen. Ze was wederom de snelste Europese en scherpte haar eigen continentale record aan die ze vorig jaar geleden had weggezet. Met 0,22 onder haar vorige Europese record kwam Hassan op 14 minuten, 22 seconden en 12 honderdsten als derde binnen.

Vorm van haar leven of wonderschoenen? Sifan Hassan doet atletiekwereld fronsen
Meer dan de derde plaats voor Sifan Hassan zat er niet in in Londen. Foto: Photo News

De oplettende kijker zou hebben kunnen zien dat Hassan nogal bijzondere spierwitte hardloopschoenen aan had. Zo hebben haar schoenen een dikkere zool en verschilt de tong met die van haar concurrenten en op de website van Nike.

Het zorgde direct voor de nodige discussie. Het is een publiek geheim dat Sifan Hassen woont en traint in de Verenigde Staten en een van de spilfiguren is binnen het Nike Oregon Project. Dat project staat bekend vanwege de revolutionaire ontwikkelingen die het teweeg brengt binnen de atletiekwereld.

Denk alleen maar aan de poging van datzelfde Nike Oregon Project in 2017. Marathonloper Eliud Kipchoge zou de eerste atleet moeten worden die de marathon in minder dan twee uur zou lopen. De Keniaan kreeg hulp van een aantal hazen, de slipstream van een elektrische auto en speciaal voor hem gecreëerde schoenen. Op het racecircuit van Monza kwam Kipchoge 25 tellen tekort voor het wereldrecord.

Jos Hermens, manager van Hassan, stuurde de geruchten naar het rijk der fabelen. Ja, Hassan experimenteert waarschijnlijk met nieuwe schoenen, maar “alles is in ontwikkeling, elke dag, elke week”, reageert hij tegen De Volkskrant. “Eerlijk gezegd kunnen wij het niet allemaal bijhouden en ik denk zelfs Sifan niet altijd.”

Nike staat bekend om het experimenteren met schoenen voor middellange en lange afstanden op de weg en de baan. Zo wist Laura Muir indoor een wereldrecord neer te zetten op bijzondere wonderspikes. Het regende klachten vanuit de atletiekwereld, omdat de regels van de IAAF, de internationale atletiekbond, dit soort “oneerlijke schoenen” niet worden toegestaan. Volgens Hermens is het allemaal wat vergezocht. “Straks komt een fabrikant met weer wat anders. Zo gaat dat”, vervolgt hij tegen De Volkskrant.

Vorm van haar leven of wonderschoenen? Sifan Hassan doet atletiekwereld fronsen
De wondersloffen van Muir hielpen haar naar een wereldrecord. Foto: Photo News
Door Maarten Elst
    Meest recent