Ontsnapte kuifmakaak uit Planckendael weer gevangen

Bron © Facebook

Rojo werd rond 14 uur herenigd met zijn moeder. Foto: Planckendael - Jonas Verhulst

Mechelen -

De kuifmakaak die maandagochtend ontsnapt was in het Mechelse dierenpark Planckendael, is rond 13.15 uur weer gevangen. “De kleine Rojo is herenigd met zijn familie. Eind goed, al goed”, aldus Planckendael.

Het jonge aapje, zo’n drie jaar oud en twintig centimeter groot, ontsnapte maandagochtend uit zijn verblijf in Planckendael in Mechelen. De verzorgers merkten omstreeks 10 uur op dat Rojo niet te bespeuren was. Dat is op zich uitzonderlijk want het aapje is normaal gezien heel aanhankelijk bij zijn mama Halilotte. Even werd gevreesd dat het klein aapje al spelend in de gracht rond het eiland was gesukkeld en verdronken.

Geen gevaar

Een grondige inspectie deed echter snel vermoeden dat het aapje van het eiland af geraakt was. Bezoekers en omwonenden van ZOO Planckendael werden gevraagd uit te kijken naar Rojo. “Makaken zijn erg schuw. Omdat het aapje erg gehecht is aan zijn moeder verwachtten we dat het in de buurt van zijn verblijf zou blijven”, aldus woordvoerster Ilse Segers. “De kuifmakaak, een apensoort die voornamelijk voorkomt in Indonesië, heeft een zwarte vacht en is op zich niet gevaarlijk. Kuifmakaken zullen niet zo snel zelf op mensen afstappen. Gevaar voor de bezoekers was er niet. Maar dieren zijn altijd onvoorspelbaar, zeker in een onbekende situatie”, benadrukt Segers.

Er werd wel gevraagd de politie te contacteren en het dier zeker niet zelf in het nauw te drijven. Wat later merkte een fietser het bange aapje op op het dak van een huis aan de Vaartdijk, niet ver van zijn verblijf. De dierenarts van Planckendael kon het diertje van op afstand verdoven. Een brandweerwagen met ladder kwam ter plaatse om het verdoofde aapje op te vangen. Het aapje sprong uiteindelijk zelf naar beneden en kon dan door de verzorgers met een net gevangen worden. Rojo liep geen verwondingen op aan zijn uitje.

“Eind goed, al goed”

Er wonen vijf kuifmakaken in Planckendael. Moeder, vader en drie kleintjes: de jongetjes Quany, Rojo en meisje Tika. Rond 14 uur was de hele familie weer herenigd en kon Rojo weer in de armen van zijn mama kruipen. “Eind goed, al goed”, aldus Planckendael.

Hoe Rojo juist kon ontsnappen, is op dit moment niet duidelijk. Dieren graven en klimmen nu éénmaal, zijn inventief en creatief. “Zeker zo’n kleintje kan erg ondernemend zijn. Het perk van de kuifmakaken vertoont alleszins geen gebreken”, zegt Segers. “We gaan zeker uitzoeken wat er exact gebeurd is.”

Door lla, jvh
Laad meer berichten...