Patrick Lefevere over gele trui Alaphilippe: “We gaan ons ‘vasthangen’ aan Kruijswijk of Thomas”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Julian Alaphilippe is ook op de tweede rustdag drager van de gele trui in de Ronde van Frankrijk. De Fransman van Deceuninck-Quick Step blijft realistisch. “De Alpen worden nog loodzwaar en ik weet niet of ik die trui kan houden.” Ook manager Patrick Lefevere legt zijn poulain geen druk op. “Hij zal knokken voor dat geel. Maar lukt het niet, dan is dat niet erg. Onze Tour is sowieso geslaagd.”

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Alaphilippe droeg ook op de vorige rustdag de gele trui. Sindsdien won hij de tijdrit in Pau, steeg hij boven zichzelf uit op de Tourmalet, maar kwam er toch een barst in het pantser in de rit naar Prat d’Albis. Daar verloor hij zo’n halve minuut. “Het is beter om 1:35 voor te staan, dan 1:35 achter”, sprak de geletruidrager. “Gisteren ben ik echt tot het uiterste gegaan, heb ik alles gegeven om dat geel te houden en ik ben er trots op dat me dat gelukt is. Maar ik blijf erbij, ik ben niet de favoriet voor het geel. Ik heb mezelf ook nooit tot favoriet gebombardeerd en ik stel mezelf ook niet echt de vraag of ik die trui kan houden. Ik weet niet of dat realistisch is. Ik bekijk het dag per dag en doe voort zoals de voorbije weken: ik ga ervoor vechten.”

“Als ik die trui kwijtraak, heb ik nog altijd een buitengewone Tour achter de rug. Elke dag dat ik die trui draag, is een bonus. Ik had niet verwacht dat ik het geel zo lang om mijn schouders zou hebben en ik ga alles blijven geven, want ik ben trots op die trui en het geeft me extra kracht. Op de Tourmalet heb ik mezelf verbaasd, maar ik weet wat nog komt. Ik val in herhaling, dat weet ik, maar er wacht nog een zeer zwaar luik in de Alpen. Ik heb de ritten verkend. 1:35 voorsprong is beter dan achterstand, maar tegelijkertijd is dat ook niets in de bergen, zeker niet in de lange klim naar Val Thorens.”

Patrick Lefevere over gele trui Alaphilippe: “We gaan ons ‘vasthangen’ aan Kruijswijk of Thomas”
Foto: Photo News

LEES OOK. Dit hadden de favorieten te zeggen op de rustdag van de Tour: “Alles ligt open”

Koerst hij al als een klassementsrenner? “Dat vind ik wel”, zei hij nog. “Ik ga niet mee in een ontsnapping, ik koers al een beetje tegen mijn natuur. Ik verdedigde die trui in de rit naar de Tourmalet en ook gisteren, al maakte ik toen misschien een foutje toen ik Pinot wilde volgen. Daarna moest ik hem laten rijden (en reden Kruijswijk en Thomas hem nog voorbij). Ik leer nog elke dag en ik zal daar ook lessen uit trekken voor wat nog volgt.”

Patrick Lefevere: “Zijn trui hangt aan een zijden draadje, maar dat draadje kan heel sterk zijn”

“Alaphilippe verbaast me inderdaad”, gaf de manager toe. “We dachten dat hij allang ‘een patat’ om zijn oren zou gekregen hebben, maar dat is nog niet gebeurd. Gisteren verloor hij wat tijd, maar dat is omdat hij een foutje maakte. Hij reageerde te impulsief op de aanval van Pinot. Dat zal niet meer gebeuren komende week. Kan hij écht de Tour winnen? Hij draagt de trui nog steeds en met Julian weet je nooit”, vervolgde hij. “Zijn trui hangt aan een zijden draadje, maar dat draadje kan heel sterk zijn. Ik zag gisteren ook zwakheden bij Geraint Thomas en Steven Kruijswijk. Gisteren heeft iedereen in zijn kaarten laten kijken, maar de Tour is nog lang en eigenlijk kunnen we met dit team geen Tour de France winnen. Daarvoor hebben we niet genoeg klimmers in de ploeg. Onze tactiek? We moeten verdedigen. We gaan ons ‘vasthangen’ aan Kruijswijk of Thomas, die minder explosief zijn dan hem maar wel altijd blijven rijden. Het is niet aan ons om aan te vallen. Julian doet wat niemand verwacht, maar iedereen weet dat het zwaarste nog komt in de Alpen. Hij kan nog een serieuze draai om zijn oren krijgen. En dat is ook niet erg als dat zou gebeuren. Onze Tour was al ontzettend goed met drie ritzeges en het geel. Hoe dan ook, Julian zal er wel voor vechten en die trui niet zomaar afstaan.”

Julian Alaphilippe: “Dit is geen ploeg die gebouwd is rond een kopman die de Tour wil winnen”

Alaphilippe beseft ook dat hij geen ploeg heeft om de trui te verdedigen. “Maar dat wist ik ook vooraf”, herhaalde hij. “We kwamen naar hier met Viviani, Mas en mij. Er zijn geen specifieke klimmers om me bij te staan bergop en dat is ook logisch. We mikten op ritzeges met Elia en mezelf en Enric was hier om zichzelf te ontdekken in de Tour. Dit is geen ploeg die gebouwd is rond een kopman die de Tour wil winnen. Dat was niet het plan vooraf en ik vind dat ook niet erg. We strijden voor wat we waard zijn. Hoe ik de Tour van 2020 zie? Laat ons eerst deze Tour uitrijden, daarna wacht het najaar en dan denken we over volgend seizoen. Wat ik hier doe, is nu al ongelooflijk. Zoals de Tour van vorig jaar ook ongelooflijk was met de twee ritzeges en de bergtrui. Ik beleef nu opnieuw geweldige momenten in het geel en voel de steun van het publiek.”

Wie ziet hij als de favorieten voor geel? “Eerlijk gezegd ben ik niet echt bezig met de anderen”, stelde de Fransman. “Ik focus op mijn eigen koers. Jullie zien ook wie in de top tien staat, wie sterk rijdt. Thibaut Pinot klimt heel sterk en heeft een goede ploeg. Team Ineos is ook goed, je ziet Kruijswijk en zijn team. Ik kan niet zeggen wie beter is.”

Patrick Lefevere over gele trui Alaphilippe: “We gaan ons ‘vasthangen’ aan Kruijswijk of Thomas”
Foto: AFP
Patrick Lefevere over gele trui Alaphilippe: “We gaan ons ‘vasthangen’ aan Kruijswijk of Thomas”
Foto: BELGA
Patrick Lefevere over gele trui Alaphilippe: “We gaan ons ‘vasthangen’ aan Kruijswijk of Thomas”
Foto: BELGA