DOE DE TEST. De kortste IQ-test telt amper drie ‘gemakkelijke’ vragen, en toch gaan velen de mist in

Bron © news.com.au

Foto: ss

Wie van hersenkrakers houdt, zou ‘s werelds kortste IQ-test eens moeten proberen. De test heeft slechts drie vragen, maar minder dan één op de vijf mensen kan ze alle drie correct beantwoorden.

De vragen komen uit een paper van de Amerikaan Shane Frederick, voormalig professor aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij probeerde met zijn test het verschil aan te tonen tussen enerzijds snelle denkprocessen waaraan weinig beraadslaging voorafgaat en anderzijds langzamere, meer reflecterende processen.

Van de 3.428 mensen die de test deden, beantwoordde slechts 17 procent alle vragen correct. Meer dan de helft had er minstens één fout en een derde kon geen juist antwoord geven. Zelfs onder MIT-studenten, de best presterende groep, vond minder dan de helft de drie juiste oplossingen. “De drie vragen zijn ‘gemakkelijk’ in die zin dat hun oplossing eenvoudig te begrijpen is als het wordt uitgelegd. Maar om het juiste antwoord te bekomen, moet je eerst een foutief antwoord onderdrukken dat ‘impulsief’ opkomt,” schreef professor Frederick.

Hieronder staan de drie vragen voor wie zich eraan wil wagen. Maar wees dus gewaarschuwd: de vragen zien er gemakkelijker uit dan ze zijn.

 

 

 

Door lycr