Dit hadden de favorieten te zeggen op de rustdag van de Tour: “Alles ligt open”

© Photo News

Op de tweede rustdag van de Tour de France legden we ons oor te luisteren bij de favorieten voor de eindzege. Alaphilippe, Pinot en Kruijswijk deden er alles aan om de druk weg te houden. Bij Movistar en Team Ineos spraken ze de droom van het geel in Parijs iets nadrukkelijker uit.

Maarten Delvaux

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Geraint Thomas (Team Ineos): “Er is meer dan één manier om de Tour de France te winnen”

“Er is meer dan één manier om de Tour de France te winnen. De situatie is nu anders dan de voorbije jaren en we hoeven het tempo niet te bepalen als andere teams dat ook willen doen. We zitten nog altijd in een supersterke positie. Iedereen heeft ups en downs, maar het is maar hoe je daar mee omgaat. Ik heb er vertrouwen in dat we nog allemaal in goede conditie zijn en ik kijk er naar uit om de grote Alpencols te beklimmen. Voor mij gaat deze Tour - net als mijn hele jaar - met pieken en dalen. Maar het belangrijkste is dat ik gisteren sterk ben geëindigd.”

© Photo News

Dave Brailsford (manager Team Ineos): “In de derde week worden de verschillen gemaakt”

“Ik denk niet dat er iemand vooraf voorspeld had dat Alaphilippe nu nog in het geel zou staan. Hij heeft sprints aangetrokken, zijn ding gedaan in de Champagne-streek,... Hoed af. Als hij de Tour zou winnen, zou hij een van de grootste wielrenners aller tijden zijn. Maar het is in de derde week dat de echte verschillen worden gemaakt. Onze ervaring heeft ons geleerd dat de consistentie uiteindelijk de doorslag geeft. Geraint Thomas won vorig jaar de Tour en weet hoe hij deze wedstrijd kan winnen.”

Egan Bernal (Team Ineos): “Thomas blijft onze kopman”

© Photo News

“Op Prat d’Albis was Geraint Thomas erg eerlijk tegen mij. Hij zei me dat hij misschien niet de beste benen had en dat ik mee vooraan zou kunnen volgen met Pinot. Dat is goed voor de race en voor ons als team. Als ik mee vooraan zit twijfelen misschien de andere renners omdat er een Ineos-renner mee vooraan koerst. Het is een beetje strategisch. Maar Thomas blijft onze kopman en we zullen hem steunen. De Alpen worden anders dan de Pyreneeën. De cols zijn langer en hoger. Ik voel me beter dan vorig jaar. Ik heb nu ook meer ervaring. De ploeg benadert mij nu ook anders en ik kwam met een andere instelling naar hier.”

Nairo Quintana (Movistar): “Ik kon weinig voor Landa doen”

© Photo News

“Mijn val in de tiende rit heeft alles voor mij verpest. Zaterdag op de Soulor heb ik aan mijn ploegmakkers gevraagd om het rustig aan te doen omdat ik een moeilijk moment had. Maar Landa voelde zich goed en vroeg aan het team om te blijven gaan. Dat begrijp ik. Ik hou er ook niet van dat iemand “mijn moment verneukt”. Vanaf nu werk ik voor Landa. Ik had gisteren ook graag voor Landa gewerkt, maar ik kon weinig voor hem doen toen hij mij voorbij vlamde. Het is niet zo dat ik hem niet wou helpen. Plots dook hij op en AG2R maakte de koers hard voorin. Ik kon hen gewoon niet volgen.”

Alejandro Valverde (Movistar): “De enige fout die werd gemaakt is dat Nairo niets zei”

Zie ook:

“De rit naar de Tourmalet was een ontgoocheling want Nairo Quintana was niet op het niveau waarop hij zou moeten zijn. Terwijl de ploeg wel een 10 op 10 prestatie neerzette. We deden het geweldig, maar we wisten niet wat er met hem aan de hand was. De enige fout die werd gemaakt is dat Nairo niets zei. Gelukkig ging het gisteren allemaal beter met Mkel Landa. Dat geeft ons veel vertrouwen, zeker met de zware etappes in het verschiet. We weten allemaal hoe sterk Mikel kan zijn in de derde week. Ik hoop dat Nairo ook zijn steentje zal bijdragen, hij kan heel belangrijk zijn voor het team. Gisteren heeft Quintana niet geholpen toen Landa voorbijkwam. Ik hoop dat dit kwam omdat hij niet beter kon. Net zoals ik hoop dat dit ook reden was waarom hij mij niet hielp.”

Mikel Landa (Movistar): “Ik sluit niets uit, ook de eindzege niet”

“Ik vind het belangrijker om op het Tour-podium te staan dan om nog een etappe te winnen. Ik zal blijven dromen tot de laatste dag. Ik sluit niets uit, ook de eindzege niet. Makkelijk word het niet, maar ik ga het wel proberen. Alles kan nog. We hebben Alaphilippe zien verzwakken, Thomas is niet zo goed als hij ooit was. Pinot is wel erg sterk. Maar de Tour is nog niet beslist.”

Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep): “Ik blijf erbij, ik ben niet de favoriet voor het geel”

© Photo News

“Ik blijf erbij, ik ben niet de favoriet voor het geel. Ik heb mezelf ook nooit tot favoriet gebombardeerd en ik stel mezelf ook niet echt de vraag of ik die trui kan houden. Ik weet niet of dat realistisch is. Ik bekijk het dag per dag en doe voort zoals de voorbije weken: ik ga ervoor vechten. Op de Tourmalet heb ik mezelf verbaasd, maar ik weet wat nog komt. Ik val in herhaling, dat weet ik, maar er wacht nog een zeer zwaar luik in de Alpen. Ik heb de ritten verkend. 1:35 voorsprong is beter dan achterstand, maar tegelijkertijd is dat ook niets in de bergen, zeker niet in de lange klim naar Val Thorens. Dit is geen ploeg die gebouwd is rond een kopman die de Tour wil winnen. Dat was niet het plan vooraf en ik vind dat ook niet erg.” (lees meer)

Patrick Lefevere (Deceuninck-QuickStep): “Zijn trui hangt aan een zijden draadje, maar dat draadje kan heel sterk zijn”

“We dachten dat Alaphilippe allang ‘een patat’ om zijn oren zou gekregen hebben, maar dat is nog niet gebeurd. Gisteren verloor hij wat tijd, maar dat is omdat hij een foutje maakte. Hij reageerde te impulsief op de aanval van Pinot. Dat zal niet meer gebeuren komende week. Kan hij écht de Tour winnen? Hij draagt de trui nog steeds en met Julian weet je nooit. Zijn trui hangt aan een zijden draadje, maar dat draadje kan heel sterk zijn. Ik zag gisteren ook zwakheden bij Geraint Thomas en Steven Kruijswijk. Gisteren heeft iedereen in zijn kaarten laten kijken, maar de Tour is nog lang en eigenlijk kunnen we met dit team geen Tour de France winnen. Daarvoor hebben we niet genoeg klimmers in de ploeg. Onze tactiek? We moeten verdedigen. We gaan ons ‘vasthangen’ aan Kruijswijk of Thomas, die minder explosief zijn dan hem maar wel altijd blijven rijden. Het is niet aan ons om aan te vallen.”

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ): “Ik voel me nog steeds geen favoriet”

© Photo News

“Ik voel me nog steeds geen favoriet, verre van zelfs. Alles kan snel veranderen, ik hou me daar niet mee bezig. De voorbije twee dagen was ik misschien de sterkste maar de Tour duurt nog tot zondag en er kan nog veel veranderen. Op dit moment is de druk voor Alaphilippe, die heeft de gele trui en een voorsprong van anderhalve minuut. Ik ken de laatste twee Alpenritten erg goed. De lastigste is allicht die met de Galibier. Als mijn benen het toelaten ga ik opnieuw in de aanval. Nee, de druk van het thuispubliek verlamt mij niet. Anders zou ik niet op de Tourmalet hebben gewonnen. De sfeer duwt me vooruit, geef me vleugels. Dat is zoals in een voetbalstadion. Je bent altijd sterker tijdens een thuismatch. Vroeger zou me dat geërgerd hebben, maar ik ben veranderd. Ik zit in mijn bubbel. Dat tijdverlies in Albi? Je kan het natuurlijk nooit zeker weten, maar ik denk dat het mij goed heeft gedaan. Na dat debacle hebben we nog beter gekoerst, zijn we nog meer vastberaden gaan rijden. De avond na dat tijdverlies was ik woedend. Ik dacht maar aan één ding: winnen op de Tourmalet.

“Mijn vermogensmeter toont aan dat ik op exact hetzelfde niveau zit als in de Vuelta en de Ronde van Lombardije vorig jaar. Dat is wat ik wou. Ik denk niet dat ik nog beter ga worden, maar als ik dit niveau kan aanhouden zou het erg goed zijn. De eerste vijf à zes van het klassement zijn aan elkaar gewaagd. Aan het winnen van de Tour denk ik nog niet, ik sta momenteel pas vierde.”

Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma): “Alles blijft open”

“Normaal gezien ben ik altijd op mijn sterkst in de derde week van een rittenkoers. Mijn sterke punt is dat ik over het algemeen weinig slechte dagen meemaak. Dat heb je nodig, wil je meedoen in een klassement. Je moet je dagen beperken waarop je minder bent, en toeslaan op dagen waarop anderen wel minder zijn. Dat heeft dan niet zozeer te maken met het feit dat ik dan beter ben, maar dat de concurrentie minder kan. Het podium in Parijs is haalbaar, maar ik ben geen topfavoriet voor de gele trui. Op de Tourmalet had ik een superdag, maar je hebt ook gezien dat er de volgende dag anderen beter waren dan mij. Alles blijft open voor de komende dagen. Er zijn nog zes of zeven renners die de Tour kunnen winnen. Het volstaat bijvoorbeeld niet om enkel Pinot, Bernal en Thomas in de gaten te houden. Het is geen Tour zoals de voorgaande jaren waar Sky en Froome de koers controleren. Maar het is wel veel leuker om een koers te zien die open blijft tot het einde.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten