Spektakel op WK zwemmen: krachtpatser schrijft geschiedenis, controversiële Chinees gecounterd op podium

Bron © Belga, Sporza

Het WK langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju stelt voorlopig niet teleur. Enerzijds tarten de prestaties van de Brit Adam Peaty alle verbeelding, anderzijds zorgt de controversiële Chinees Sun Yang voor zoveel commotie dat zelfs de podiumceremonie niet liep zoals verwacht.

Wat Michael Phelps voor de vlinderslag, de wisselslag én de vrije slag betekende, zo domineert Adam Peaty de schoolslag. Peaty is olympisch kampioen op de 100 meter schoolslag en meervoudig wereldrecordhouder. De 24-jarige Brit behaalde maandag met een tijd van 57.14 een derde opeenvolgende gouden WK-medaille op dit nummer. In de finale was hij de enige die (alweer) onder de magische grens van 58 seconden ging. Zijn landgenoot James Wilby (58.46) werd tweede, voor de Chinees Yan Zibei (58.63).

Magische grenzen doorbroken

Zondag scherpte Peaty zijn eigen wereldrecord in de halve finales echter aan tot 56.88. Hij werd daarmee de eerste man die dit nummer onder de 57 seconden zwom. Om te kaderen: dat is vier seconden sneller dan “onze” Frédérik ‘Fredje’ Deburghgraeve op de Olympische Spelen in 1996: 1.00,60.

Spektakel op WK zwemmen: krachtpatser schrijft geschiedenis, <B>controversiële Chinees gecounterd op podium</B>
Foto: EPA-EFE

Sinds die Spelen van Atlanta werd het wereldrecord door acht zwemmers (al dan niet meerdere keren) verbeterd: de Rus Roman Sloudnov, de Amerikaan Ed Moses, de Japanner Kosuke Kitajima, de Amerikaan Brendan Hansen, de Oekraïener Ihor Borysyk, de Australiër Brenton Rickard, de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh en nu dus Adam Peaty.

Sloudnov zwom vijf jaar na Deburghgraeve als eerste onder de minuut (59,97). In 2015 doorbrak Peaty als enige eerste echter al de magische grens van 58 seconden. En nu dook hij dus ook onder de 57 seconden. In totaal zwom hij op dat nummer al vijf wereldrecords. Met nu dus die fabelachtige 56.88...

Spektakel op WK zwemmen: krachtpatser schrijft geschiedenis, <B>controversiële Chinees gecounterd op podium</B>
Foto: Photo News

“Zoals David en Goliath”

Hoe dat kan? Ex-zwemster Brigitte Becue haalt bij Sporza technische vernieuwingen aan zoals de langere zwembroek, een aangepast startblok en (vooral) de steeds verder geprofessionaliseerde trainingsmethodes. Maar er is ook het fysieke verschil. Peaty is een ware krachtpatser die met zijn 1,91 meter en 86 kilogram indruk maakt. Ter vergelijking: Deburghgraeve was “amper” 1,76 meter groot en woog 61 kilogram.

“Het is een beetje zoals David en Goliath, als je ze nu naast elkaar zou zetten”, vat Becue het samen.

Spektakel op WK zwemmen: krachtpatser schrijft geschiedenis, <B>controversiële Chinees gecounterd op podium</B>
Foto: Photo News

Controversiële Sun Yang gecounterd op podiumceremonie

En dan is er op het huidige WK ook nog een andere figuur die alle aandacht naar zich toetrekt, zij het om minder fraaie redenen. De Chinees Sun Yang veroverde zondag wel zijn vierde opeenvolgende wereldtitel op de 400 meter vrije slag (in 3:42.44) maar zijn aanwezigheid op het WK zorgt voor heel wat verontwaardiging. Zo veel zelfs dat de nummer twee, de Australiër Mack Horton, tijdens de medaille-uitreiking weigerde om het podium met de Chinees te delen.

Spektakel op WK zwemmen: krachtpatser schrijft geschiedenis, <B>controversiële Chinees gecounterd op podium</B>
Foto: AP

Met hamer controlestalen vernietigd

Er loopt momenteel een zaak tegen de Chinees voor het Internationaal Sporttribunaal TAS, aangespannen door het Wereldantidopingagentschap WADA. Het WADA tekende beroep aan tegen de beslissing van de Internationale Zwemfederatie FINA om Sun Yang enkel een waarschuwing te geven wegens een gemiste controle buiten competitie. Toen de controleurs op 4 september 2018 opdaagden bij hem thuis vernielde hij de controlestalen met een hamer en verscheurde hij hun notities. Sun Yang gaf als reden daarvoor aan dat de controleurs hem niet de nodige identificatiebewijzen konden voorleggen. Het TAS zal zich pas na het WK uitspreken over de zaak.

Sun Yang liep eerder al in 2014 tegen de dopinglamp. Destijds testte hij positief op een stimulerend middel en moest hij uiteindelijk drie maanden aan de kant, een schorsing die hij opgelegd kreeg door het Chinese antidopingagentschap. Het nieuws werd toen pas maanden later naar buiten gebracht, toen de eigenlijke schorsing al achter de rug was.

Door vml
    AANGERADEN