Geen Netflix-serie deed ooit beter dan ‘Orange is the new black’

Adrienne C. Moore, Taylor Schilling, Selenis Leyva en Natasha Lyonne in Orange is the new black. Foto: © Cara Howe / Netflix/The Hollywood Archive

Fans van Orange is the new black kunnen vanaf vrijdag weer terecht op Netflix voor een nieuw seizoen in de vrouwengevangenis van Litchfield Penitentiary. De serie is officieel de best bekeken Netflix-productie aller tijden. Toch wordt de zevende reeks ook de laatste. Wel laten de makers de deur op een kier voor een spin-off.

En of Orange is the new black is uitgegroeid tot een monstersucces. Wereldwijd pikten al zo’n 105 miljoen Netflix-kijkers minstens één aflevering van de gevangenisserie mee. Volgens Netflix-baas Cindy Holland is het daarmee hun best bekeken reeks ooit. Een knalprestatie, als je weet dat Netflix intussen al meer dan zevenhonderd series maakte. Toch stopt Orange is the new black na deze zomer: volgens de scenaristen is het tijd om een einde te breien aan de verhaallijnen.

De zevende reeks, die vrijdag start, heeft een primeur in petto: voor het eerst zal hoofdpersonage Piper (Taylor Schilling) opduiken buiten de gevangenismuren. Op het einde van de vorige jaargang werd ze vervroegd vrijgelaten. Het allerlaatste seizoen draait om Pipers herintegratie buiten de gevangenismuren en het overeind houden van haar huwelijk met medegevangene Alex (Laura Prepon), die wel nog opgesloten zit. Ook de andere personages hebben nog met heel wat issues af te rekenen.

Vervolg?

Netflix beseft dat het een reeks met een erg grote aanhang stopzet. De voorbije zes jaar won Orange is the new black, dat is gebaseerd op het gelijknamige boek van Piper Kerman, een pak Emmy’s en Golden Globes. De meeste lof gaat naar de realistische manier waarop de serie het leven in een vrouwengevangenis neerzet. Het hoeft dus niet te verwonderen dat sinds eind vorig jaar geruchten rondgaan over een mogelijke spin-off. De makers lijken dat nu ook te overwegen. Rond welk personage die nieuwe reeks zich zal afspelen, is nog niet bekend. Maar zeker is dat de spin-off zich in het Litchfield-universum zal afspelen.

Door tove, dvg