Opmerkelijke oproep van KMI voor heetste dag ooit in ons land: “Kom niet buiten, neem geen risico’s”

Dit doe je volgens het KMI donderdag beter niét: buiten komen Foto: ss

“Neem geen risico’s: blijf zoveel mogelijk binnen.” Die opmerkelijke oproep doet KMI-weerman David Dehenauw met de warmste dag ooit in ons land in het vooruitzicht. Het kwik kan donderdag lokaal tot 39 graden stijgen. Iedereen neemt alvast op zijn domein de nodige maatregelen.

Met temperaturen die lokaal tot 39 graden stijgen, is het volgens KMI-weerman David Dehenauw verstandig om donderdag binnen te blijven. “Kom niet buiten”, raadt hij aan. “Zeker als je weet dat je gevoelig bent aan de zon. Zoek genoeg verkoeling en doe je rolluiken dicht zodat er geen zonlicht binnen kan.”

De weerman noemt beschutting zoeken essentieel. “Temperaturen als deze hebben wij nog nooit gehad. Wij zijn het niet gewoon om met die extreme hitte om te gaan. We moeten echt heel voorzichtig zijn, zeker als je ziet wat er in landen als Frankrijk en Spanje (waar deze zomer al zes mensen om het leven kwamen door de hittegolf, nvdr) gebeurd is. Het is raadzaam om geen risico’s te nemen.”

Schaduw opzoeken

Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt iedereen aan om zoveel mogelijk schaduw op te zoeken en veel water te drinken. De hitte kan voor gezonde mensen gevaarlijk zijn, maar zeker voor wie gezondheidsproblemen heeft. Daarenboven moeten we woensdag en donderdag rekening houden met verhoogde ozonconcentraties in de lucht. De ziekenhuizen zijn op alles voorbereid.

Volgens Dehenauw is het zelfs niet uitgesloten dat vandaag code rood wordt geactiveerd. Dat betekent dat het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken wordt ingeschakeld, dat de federale overheid bijkomende maatregelen neemt en dat alle hulpdiensten in hoge staat van paraatheid worden gebracht. “In extreme gevallen kunnen openbare gebouwen met airco worden opengesteld voor het grote publiek”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. De civiele bescherming zal gevraagd worden om waterzakjes uit te delen bij grote problemen op de weg.

Opmerkelijke oproep van KMI voor heetste dag ooit in ons land: “Kom niet buiten, neem geen risico’s”
Foto: Photo News

Ook elders maatregelen

In rust- en verzorgingstehuizen krijgen bejaarden ijsjes en een voetbad als extraatje. En in Brussel is het hittegolfplan van de stad, het OCMW en de Buurthuizen in werking getreden.

Veel kindercrèches zijn met jaarlijkse vakantie. Waar ze toch open zijn, geeft Kind en Gezin de raad om de kinderen voldoende te laten drinken. Dat geldt ook in ziekenhuizen.

Drinken wordt er op de Gentse Feesten genoeg gedaan, maar alcohol wordt afgeraden. De brandweer staat paraat om desnoods de massa te benevelen met water. En aan de kust zijn alle beschikbare redders op post want er wordt een massa volk verwacht.

Zet deze week op tijd uw vuilniszakken buiten, want huisvuilophalers beginnen op veel plaatsen vroeger dan normaal aan hun ronde.

Hitte neemt af

Het goede nieuws is dat de ergste hitte vanaf vrijdag afneemt, en dat we zaterdag regen krijgen. Toch is het lang niet zeker of we daarmee de laatste hittegolf van de zomer achter de rug hebben.

Opmerkelijke oproep van KMI voor heetste dag ooit in ons land: “Kom niet buiten, neem geen risico’s”
Foto: Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Opmerkelijke oproep van KMI voor heetste dag ooit in ons land: “Kom niet buiten, neem geen risico’s”

Play

bekijk ook

Dit effect heeft de zon op onze huid

Door Thierry Goeman en Guy Stevens