De rit van dinsdag in de Tour de France: gouden kans voor onze landgenoten?

Foto: Photo News

Een dag na de tweede rustdag krijgen de renners in de Tour de France in theorie een etappe om de spieren warm te draaien. 177 kilometer met start een aankomst in Nïmes. Helemaal plat is het in het departement van de Gard nooit, maar met slechts één helling van vierde categorie zijn alle ingrediënten aanwezig voor een zevende massasprint in de Tour. Op het eerste gezicht, want het zijn nog steeds de renners die de afloop van een rit bepalen.

LEES OOK. Nog zes dagen koers: dit loodzwaar parcours staat de renners nog te wachten in slotweek Tour de France

De vraag is welke ploegen zullen rijden voor een massasprint. Bij Deceunink-Quick Step (Viviani) hebben ze de voorbije dagen al hard gewerkt voor het geel van Alaphilippe. Bij Jumbo-Visma (Groenewegen) idem dito voor Steven Kruijswijk en ze zijn Wout van Aert kwijt. Soudal-Lotto heeft zijn twee ritzeges al beet, Bora-Hansgrohe (Sagan) zit safe voor groen en heeft met Buchmann ook nog een klassementsman. Blijven over UAE (Kristoff), Sunweb (Matthews) en Bahrain-Merida (Colbrelli), maar als zij de topsprinters meenemen, zijn ze ook negen op de tien keer geklopt.

De kans dat een vlucht voorop blijft, is dus vrij groot. Een gouden kans voor onze landgenoten Jasper Stuyven, Oliver Naesen en Greg Van Avermaet.

De rit van dinsdag in de Tour de France: gouden kans voor onze landgenoten?

Cryptische taal bij Jumbo-Visma

Jumbo-Visma bevestigde op de rustdag alvast dat ze toch niet te veel energie willen verspelen. “We willen niet ten koste van alles een massaspurt hebben, maar we willen wel dat het er een wordt”, vertelde ploegleider Grischa Niermann in enigszins cryptische bewoordingen.

De ploeg heeft het klassement van Steven Kruijswijk als voornaamste doel en laat daarom niet de hele ploeg rijden voor een massasprint. “Het betekent dat we niet de hele dag Laurens De Plus en George Bennett op kop kunnen zetten, want die hebben we later in de week nog veel te hard nodig. We gaan wel rijden voor een sprint, in overleg met Deceuninck-Quick Step (voor Elia Viviani, red.) en Lotto Soudal, dat vast graag met Caleb Ewan nog een rit wil pakken”, zei Niermann.

De drie teams hebben allemaal meerdere etappes gewonnen in deze Tour. Niermann denkt dat de twee Belgische ploegen net als Jumbo-Visma de etappe willen controleren. “Alleen kunnen we dat niet.”

De Duitse teamchef van de Nederlandse formatie verwees naar de stilzwijgende afspraak die er in dergelijke etappes van kracht is. “Het is normaal dat we in zo’n sprintrit de verantwoordelijkheid nemen en dat is ook wel terecht want deze ploegen wonnen eerder soortgelijke etappes. Alleen heeft Deceuninck vanwege de gele trui van Julian Alaphilippe al heel veel op kop moeten rijden. Het valt te bezien in hoeverre die jongens dat morgen opnieuw zullen of willen doen.”

Door bvc, vml