Philippe Gilbert: “Niet-selectie voor Tour had impact op privé-leven en ik veranderde ook van coach”

Foto: Photo News

Geen Tour de France voor Philippe Gilbert, wel de Adriatica Ionica: een vijfdaagse rittenkoers in Italië die woensdag van start gaat. In zijn dagelijkse Tour-column in de Waalse kranten van SudPresse blikt Gilbert nog één keer terug op hoe zwaar het was om de Tour te moeten missen.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

“Na de rampzalige communicatie over mijn niet-selectie voor de Tour die mij compleet verrast heeft, heb ik mij moeten aanpassen aan ‘een ander leven’ dan dat van de Ronde van Frankrijk”, schrijft Gilbert. “Psychologisch was dat niet makkelijk. Na het BK wou ik niets meer over koers horen. Ik ben er zelfs zes dagen helemaal tussenuit geweest, iets wat me zelden overkomt.”

Ook privé zorgde de gemiste Tour voor problemen. “Ik had al met mijn vrouw afgesproken dat ze de hele maand juli voor onze twee zonen zou zorgen. Voor hen was het moeilijk om dat te begrijpen. Ik had al aan mijn zus beloofd dat ze tijdens de Tour de France in mijn appartement in Monaco mocht logeren. Ik heb mij aan mijn belofte gehouden en ben dan maar naar mijn vriendin Bettina in de Luberon vertrokken. En dan was er nog de ontgoocheling van héél wat familieleden en vrienden die logies hadden geboekt op het parcours van de Tour om mij aan te moedigen en die alles moesten annuleren.”

Nieuwe coach en goed gevuld programma

Maar Gilbert heeft naar eigen zeggen ondertussen de knop omgedraaid. “Ik ben eroverheen. Ik ben ook van coach veranderd. Omdat ik niets meer hoorde van Tom Steels, ben ik naar Remko Meeusen (ook Deceuninck-QuickStep) getrokken. Het is niet evident om halverwege het seizoen van trainer te veranderen, maar het contact is uitstekend en de oefeningen zijn erg interessant. Ik heb mijn best gedaan om opnieuw een goede basis te kweken en er te staan in de tweede helft van het seizoen.”

En die tweede seizoenshelft is goed gevuld, zo kondigde Gilbert aan. Na de Adriatica Ionica Race volgen de Prudential Ride London, de Binck Bank Tour, de Ronde van Spanje, het WK, Gran Piemonte en de Ronde van Lombardije.

Door Maarten Delvaux