Boris Johnson is verkozen tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Foto: Photo News

Boris Johnson is door de Britse Conservatieve partij verkozen tot partijleider, en wordt daarmee ook de nieuwe Britse premier. De voormalige buitenlandminister en burgemeester van Londen haalde het zoals verwacht vlot van zijn rivaal, huidig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

De 55-jarige Johnson haalde het in een zeven weken durende afvalrace van negen partijgenoten. De leden van de Conservatieve partij hadden het laatste woord. Het resultaat werd dinsdagmiddag - met wat vertraging - aangekondigd in het Queen Elisabeth Centre in hartje Londen. Van de iets minder dan 160.000 partijleden bracht 87,4 procent een stem uit. Hunt kon er 46.656 overtuigen, Johnson haalde bijna dubbel zoveel stemmen: 92.153.

De nieuwe Tory-leider volgt huidig premier Theresa May op. May dient morgen/woensdag haar ontslag bij de Queen, waarna Johnson zijn intrek neemt in Downing Street 10. May zelf blijft zetelen in het Lagerhuis, kondigde ze eerder al aan.

Al meteen rebellie in regering

De charismatische Johnson is voor veel Tories dé grote hoop om de partij te herenigen en de brexit eindelijk waar te maken. Hij beloofde tijdens zijn campagne verschillende keren dat Groot-Brittannië op 31 oktober hoe dan ook uit de Europese Unie stapt, met of zonder akkoord.

LEES OOK. Boris Johnson: “Als maanlanding 50 jaar geleden kon, dan moet geregelde Brexit ook lukken”

Maar daarmee joeg hij een deel van de partij tegen zich in het harnas: verschillende ministers, onder wie minister van Financiën Philip Hammond, justitieminister David Gauke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart kondigden al aan te zullen opstappen onder premier Johnson. Twee onderministers stapten al op nog voor Johnson officieel tot winnaar werd uitgeroepen.

Wankele meerderheid in parlement

Johnson zit bovendien ook in het parlement met een probleem: de Conservatieven hebben daar al sinds 2017 geen meerderheid meer, en moeten het doen met gedoogsteun van de tien leden van de Noord-Ierse Unionisten van DUP. Een wankele meerderheid, waardoor de oppositie kans maakt de Conservatieve regering uit het zadel te lichten.

Parlementsleden van de oppositie zouden het vertrouwen in de nieuwe premier al vanaf donderdag kunnen testen in het parlement, maar verwacht wordt ze daar nog wat mee wachten. Een dertigtal Tories, onder wie Philip Hammond en de invloedrijke Dominic Grieve, willen Johnson eerst een eerlijke kans geven maar sluiten niet uit dat ze een motie van wantrouwen zouden indienen mocht een ‘no deal’-Brexit gevaarlijk dichtbij komen, zelfs als dat voor Labour-leider Jeremy Corbyn een vrijgeleide naar Downing Street 10 betekent. Een poging om Johnson te kelderen zou dit najaar dus meer kans maken.

Moeilijke onderhandelingen met EU

Bovendien wachten Johnson nog moeilijke onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit. Hij beloofde in zijn campagne om het echtscheidingsakkoord dat premier May nog had onderhandeld, te heronderhandelen, en dat voor 31 oktober. Vooral van de ‘backstop’, de noodoplossing die de Britten tijdelijk in de Europese douane-unie houdt als er na de overgangsperiode eind 2020 nog geen alternatieve oplossing is voor de Ierse grens, wil hij absoluut niet weten. Maar dat lijkt allemaal weinig realistisch: Brussel zegt al van meet af aan dat er aan het akkoord geen letter meer verandert.

LEES OOK. Er is het opvallende blonde haar, maar de gelijkenis gaat verder: zo veel Trump zit er in Boris Johnson

Nieuwe ministers

De eerste taak van de nieuwe Britse eerste minister wordt hoe dan ook de samenstelling van zijn kabinet. Daarvoor circuleren al heel wat namen in de Britse pers: supporter van het eerste uur Liz Truss zou minister van Financiën kunnen worden, terwijl Johnson zijn campagnemanager Iain Duncan Smith zou belonen met een andere belangrijke post. Ex-Brexitminister Dominic Raab wordt dan weer getipt als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, al zou hij ook kans maken om opnieuw Brexitminister te worden.

De komende dagen heeft Johnson in elk geval een strak schema af te werken. Bij zijn officieel aantreden woensdag geeft hij een speech aan Downing Street, donderdag doet hij zijn plannen uit de doeken in het parlement. Eind deze week geeft hij wellicht nog een grote televisietoespraak.

Play

bekijk ook

Boris Johnson nieuwe premier van VK: dit zijn zijn vreemdste fratsen

Boris Johnson speecht als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Door lla
Laad meer berichten...