Treinbegeleiders NMBS kondigen staking aan: treinverkeer dreigt dit weekend ernstig verstoord te worden

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De onafhankelijke spoorvakbond OVS heeft zijn stakingsaanzegging voor zaterdag 27 juli bevestigd.

Het treinverkeer dreigt dit weekend daardoor ernstig verstoord te worden.

NMBS waarschuwt voor veel hinder op het spoor, en gaat op basis van het treinbegeleidingspersoneel dat heeft aangegeven te zullen werken een alternatieve dienstregeling uitwerken. Door de staking dreigt het treinverkeer dit weekend desondanks ernstig verstoord te worden: niet alleen de extra festivaltreinen naar Tomorrowland in Boom komen nu in het gedrang, maar ook wie dan met het voorspelde goede weer naar de kust wil sporen, dreigt van een koude kermis thuis te komen.

Personeelstekort

Aanleiding voor de staking is het aanhoudende personeelstekort bij de NMBS. De beslissing van OVS komt er na intensief overleg tussen directie en vakbonden, waar het personeelstekort al lang op tafel ligt. Begin deze maand werd zelfs de ‘alarmbelprocedure’ in gang gezet, maar de resultaten van de gesprekken waren voor OVS onvoldoende. Ook verzoeningsgesprekken dinsdag leverden niets op.

LEES OOK. Waarom de treinbegeleiders staken: “Zelfs een week vakantie nemen kan niet meer” (+)

OVS hoopt nog op een reactie van NMBS en HR Rail over de eis om aan minstens 15 procent van het personeel gelijktijdig verlof te kunnen toekennen. Indien die er niet komt zullen de treinbegeleiders van zaterdag 3 uur tot zondag 3 uur het werk neerleggen.

“Onze eis is simpel: 15 procent gegarandeerd verlof krijgen”, aldus OVS-woordvoerder Pascal Dumont. “Onze verloven moeten worden toegekend en moeten worden gegarandeerd. Ze worden te vaak geweigerd of op het laatste moment geannuleerd. De dialoog was constructief, maar onze eisen werden niet gerespecteerd.” De voorstellen van de directie zijn onvoldoende, aldus Dumont. Ze werden aan de vakbondsafgevaardigden voorgelegd, die ze hebben afgewezen.

NMBS betreurt staking

De NMBS laat in een persbericht weten dat de directie “alles op alles zet om dit jaar zoals gepland 300 nieuwe treinbegeleiders aan te werven”. “De helft van hen is reeds aan boord en de komende maanden zullen ook de andere vacatures worden ingevuld”, klinkt het.

De maatschappij erkent dat de zomerperiode niet evident is voor haar medewerkers. Er zijn minder pendelaars, maar het aanbod naar bijvoorbeeld de kust wordt wel versterkt. “Voor onze treinbegeleiders is het daarom niet altijd even makkelijk om tijdens de zomervakantie verlof op te nemen. NMBS is zich daarvan bewust en zet extra omkadering in om de werkdruk optimaal te verlichten en ze werft volop aan, om zo de komende maanden en vakantieperiodes meer verlof en ook meer deeltijds werk te kunnen toekennen”, aldus het persbericht. “Ook de komende jaren zet NMBS sterk in op de aanwerving van nieuwe treinbegeleiders.”

Woordvoerder Dimitri Temmerman benadrukt dat NMBS nu het vertrouwen vraagt van de vakbonden om zijn plannen in uitvoering te brengen. “Om meer vakantie te kunnen toekennen hebben we meer personeel nodig. We hebben nu de tijd nodig om die aanwervingen te doen”, zegt hij.

ACOD en ACV staken niet mee

De socialistische vakbond ACOD gaat zaterdag niet staken en blijft meewerken aan oplossingen. Dat meldt de vakbond dinsdag. “De directie heeft op de verzoeningsvergadering van 10 juli bevestigd een resultaatgericht engagement aan te gaan om tot concrete oplossingen te komen”, aldus de vakbond.

ACOD laat nog weten de opgevoerde negativiteit van OVS op de sociale media te betreuren, en vindt het ook jammer dat OVS een stakingsaanzegging heeft ingediend. “Het is net belangrijk om mensen te vinden die treinbegeleider willen worden, en we vrezen dat zulke acties mensen zullen afschrikken”, zegt nationaal secretaris Gunther Blauwens. “Als ze de 15 procent toegekend verlof vroeger willen bereiken, dan moeten ze net met ons samenwerken om tot oplossingen te komen.”

Ook ACV-Transcom is die mening toegedaan. “Een staking zal de beoogde werving niet bevorderen”, zegt Luc Piens, algemeen sectorverantwoordelijke spoorwegen bij de vakbond. Hij benadrukt dat ook ACV-Transcom “verder inzet op onderhandelde resultaten”. “De NMBS gaat akkoord om toekomstgericht de toekenning van 15 procent verlof te garanderen in de standplaatsen waar dit nu niet het geval is. Hierbij zijn de nodige aanwervingen onontbeerlijk. We onderhandelen verder met de NMBS om de aanwervingsprocedures te verbeteren om zo de instroom te versterken.”

Door jvh