Bekende Russische holebi-activiste gruwelijk vermoord in Sint-Petersburg

Bron © BELGA

Jelena Grigorjeva Foto: Facebook Dinar Idrisov

De bekende Russische holebi-activiste Jelena Grigorjeva is vorige week om het leven gebracht. Dat heeft de Russische politie dinsdag meegedeeld.

Het levenloze lichaam van de 41-jarige Grigorjeva werd zondag aangetroffen in Sint-Petersburg . Ze had verschillende steekwonden, zegt de politie, die verder geen details over de feiten geeft. Volgens de regionale nieuwssite Fontanka werd de vrouw ook gewurgd.

Grigorjeva zette zich in voor de LGBT+-gemeenschap en voor mensenrechten in het algemeen. Volgens de politie had ze al verschillende bedreigingen ontvangen. Ze was daarmee ook naar de politie gestapt.

“De staat Rusland was verplicht om haar recht op leven veilig te stellen”, zo reageert collega-activist Dinar Idrisov op Facebook. Maar er er is “geen merkbare reactie” van de politie geweest, zo klinkt het nog.

Mensenrechtenorganisaties hekelen al langer dat geweld tegen de LGBT+-gemeenschap in Rusland vaak onbestraft blijft. Verschillende homo’s en lesbienne uit Rusland zijn uit angst voor hun leven naar het westen gevlucht.

Door jvh
VOOR ABONNEES