Achttien doden bij geweld in oosten van Congo

Bron © BELGA

Foto: AP

Achttien burgers zijn neergeschoten of vermoord met een machete in het oosten van Congo. Rond de stad Beni gaat het om twaalf mensen, onder wie twee kinderen. De autoriteiten daar schrijven het geweld toe aan de Oegandese Allied Democratic Forces (ADF). In de noordelijker gelegen provincie Ituri werden een soldaat en zes burgers gedood met een machete bij een aanval door een lokale militie.

“We hebben in de nacht van maandag op dinsdag tegelijkertijd twee aanvallen ondergaan in Beni”, aldus Donat Kibwana, bestuurder in Beni. “Op een plaats hebben ze, in het centrum van dat dorp, negen burgers, onder wie twee kinderen, gedood en vier mensen verwond. Tegelijkertijd was er in een iets noordelijker gelegen dorp een aanval, opnieuw door de ADF. Daar zijn drie burgers omgebracht en zijn drie anderen zwaar verwond.”

Het Congolese leger heeft de aanvallen bevestigd. “Het leger heeft snel gereageerd, maar jammer genoeg hebben deze terroristen negen mensen omgebracht. We sporen de daders verder op”, aldus majoor Mak Hazukay, woordvoerder van het leger in de provincie Noord-Kivu. Ook op de andere aanval werd gereageerd door het leger, aldus Hazukay.

Burgers van de streek hebben echter nogmaals kritiek geuit op de onmacht van het leger om zulke bloedbaden te stoppen - al jarenlang vallen gewapende groepen met de regelmaat van de klok binnen in en rond Beni om daar slachtpartijen aan te richten. Volgens de autoriteiten gaat het dus om de ADF, een groep moslims afkomstig uit Oeganda die al sinds 1995 ronddwalen in het oosten van Congo.

Een rapport van de Congo Research Group van de universiteit van New York legt de verantwoordelijkheid van verschillende van deze bloedbaden inderdaad bij de ADF, maar een deel ook bij andere gewapende groeperingen, waaronder ook het regeringsleger.

In Ituri antwoordde het leger op een aanval op het dorp Fichama. Daar kwamen zeven mensen om, onder wie een soldaat van het Congolese regeringsleger. “Deze strijders waren gewapend met pijlen en machetes”, aldus Adel Alingi, bestuurder in de stad Djugu in Ituri. In juni werden 160 mensen in dezelfde regio gedood en sloegen meer dan 300.000 mensen op de vlucht voor het geweld van een plaatselijke militie. President Félix Tshisekedi reisde begin juli af naar Ituri, en beloofde er militaire operaties van grote omvang.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent