President van Bulgarije stelt veto tegen aankoop F-16’s

Bron © BELGA

Rumen Radev Foto: EPA

De Bulgaarse president Rumen Radev heeft dinsdag zijn veto gesteld tegen de aankoop van Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen. Hij zei dat de prijs te hoog lag, dat de uitrusting onvoldoende was en dat de bestelling een gat in de begroting zou slaan.

“Bulgarije heeft een multifunctioneel vliegtuig nodig”, met een “volledig pakket van bewapening, uitrusting en opleiding” van piloten, benadrukte het staatshoofd. Hij is van mening dat deze voorwaarden niet vervuld zijn in dit contract, het grootste dat Sofia inzake militaire uitrusting sloot sinds het einde van het communisme.

De rechtse meerderheid in het parlement ratificeerde vrijdag de aankoop van acht F-16’s voor 1,256 miljard dollar. Bulgarije, dat sinds 2004 lid is van de NAVO, tracht sinds verscheidene jaren zijn versleten vloot van MiG-29’s van Sovjet-Russische makelij te vervangen. De keuze voor de F-16 werd fel bekritiseerd door de oppositie, die het aanbood voor tien Zweedse Gripen-gevechtsvliegtuigen beter vond.

Het contract met de Amerikaanse vliegtuigconstructeur heeft een eenheidsprijs die hoger ligt dan de prijs die aan andere landen werd voorgesteld. Bovendien moet het hele bedrag voor september wordt gestort, waardoor het overheidstekort voor 2019 van 0,5 procent tot 2,1 procent zou stijgen. De vliegtuigen zouden tegen begin 2024 geleverd worden.

Radev, een gewezen commandant van de luchtmacht, had zijn voorkeur voor de Gripen eerder niet onder stoelen of banken gestoken en een commissie had eerst voor het Zweedse aanbod gekozen, maar de procedure werd opnieuw gelanceerd toen Bojko Borisov premier werd.

Door jvh
Laad meer berichten...