Afghaanse regering fronst wenkbrauwen bij uitspraken van Trump over “tien miljoen doden”

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Afghaanse president Ashraf Ghani verwacht dat Washington de uitspraken van Donald Trump over de oorlog in Afghanistan verduidelijkt. De Amerikaanse president zei maandag, tijdens een ontmoeting met de Pakistaanse premier Imran Khan, dat hij die oorlog heel makkelijk zou kunnen winnen, maar dat hij geen “10 miljoen mensen” wil vermoorden.

“De Afghaanse natie heeft nog nooit en zal nooit zijn lot laten bepalen door een buitenlandse macht”, klinkt het dinsdag in een reactie van het Afghaanse presidentieel paleis. De Afghanen willen meer uitleg over Trumps uitspraken.

“Als ik de oorlog zou willen winnen, was Afghanistan van de aarde geveegd”, meent Trump. “Dat zou letterlijk op tien dagen tijd afgerond zijn. Ik wil enkel geen tien miljoen mensen doden.” De Amerikanen zijn al sinds 2001 in Afghanistan met een grote troepenmacht.

De Afghaanse president beklemtoont in een communiqué dat het partnerschap met de Verenigde Staten “gebaseerd is op gemeenschappelijke belangen en wederzijds respect”.

Onderhandelingen

De uitspraken van Trump komen er nu Zalmay Khalizad, de speciale gezant voor de vrede in Afghanistan, dinsdag in Kaboel verwacht wordt vooraleer hij doorreist naar Doha voor een nieuwe reeks gesprekken met de taliban. Al sinds vorige zomer zijn de Verenigde Staten aan het onderhandelen met vertegenwoordigers van de taliban om een vreedzame oplossing te vinden voor het conflict in Afghanistan.

De Afghaanse president heeft al herhaaldelijk zijn ergernis uitgesproken over het feit dat hij niet betrokken wordt bij die onderhandelingen.

Door jvh
AANGERADEN