Drempel voor ozonconcentratie overschreden in Bree en Dessel

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Bree / Dessel -

De EU-informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht voor de ozonconcentratie is dinsdag om 18 uur overschreden in Bree, en even later ook in Dessel. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) dinsdag op Twitter. Door de combinatie van hoge temperaturen en luchtvervuiling wordt verwacht dat de grens ook woensdag en donderdag overschreden zal worden, deze keer over het hele land.

Bij het overschrijden van de drempel van 180 microgram per kubieke meter moet de overheid de bevolking informeren. De alarmdrempel ligt op 240 microgram per kubieke meter. IRCEL waarschuwt mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, om best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen tussen 12 en 22 uur. Wanneer de alarmdrempel wordt overschreden, geldt dit voor de hele bevolking.

In 2018 waren er 10 dagen met op minstens één meetplaats in België een overschrijding van de Europese ozoninformatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter. De alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter werd in 2018 niet overschreden.

Door jvh
Laad meer berichten...