Abonnee worden? Kies je leesformule

24/07/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Zaterdag pak hinder op het spoor door staking

Het treinverkeer zal zaterdag 27 juli ernstig verstoord zijn door een staking van de treinbegeleiders, zo meldt de NMBS. Ultieme verzoeningsgesprekken tussen de directie en onafhankelijke spoorbond OVS, die het aanhoudende personeelstekort aanklaagt, brachten dinsdag niets op.

LEES OOK. Treinbegeleiders willen staken tegen personeelstekort, en dat op een drukke zaterdag in de zomervakantie: “Zelfs een week vakantie nemen kan niet meer” (+)

“Het enige wat we vragen, is dat de treinbegeleiders een minimum aan verlof kunnen opnemen”, zegt Joachim Permentier, algemeen secretaris bij OVS. “Dat is toch geen overdreven eis. Wij vinden het verbijsterend als de directie dan zegt dat ze daar pas ten vroegste in april van volgend jaar kunnen op ingaan.”

Bij de NMBS erkennen ze het probleem, maar zijn ze niet opgezet met de actie. “De zomerperiode is niet evident voor onze medewerkers”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “In tegenstelling tot veel andere bedrijven draaien we de hele zomer op volle toeren. Vakantie opnemen is daarom niet altijd even makkelijk, maar we werken eraan. We kondigden eerder al aan dat we dit jaar 300 nieuwe treinbegeleiders willen aanwerven. De helft daarvan is al aan boord en de komende maanden zullen ook de andere vacatures worden ingevuld. Net daarom betreuren we deze blokkering van de dialoog ten zeerste.”

De 24 uursstaking begint zaterdagochtend om 3 uur. Er zal hinder zijn, maar voorlopig is niet duidelijk hoeveel treinen er geschrapt moeten worden. Alleen OVS staakt, de andere spoorbonden ACOD en ACV niet. “De treinbegeleiders hebben tot 72 uur voor de staking de tijd om aan te geven of ze al dan niet mee zullen staken”, aldus Temmerman. “Op basis daarvan werken wij tegen vrijdag een alternatieve dienstverlening uit. We raden de reizigers aan om onze website goed in de gaten te houden.”

Door de staking komen mogelijk ook de extra festivaltreinen naar Tomorrowland in het gedrang. “Voorlopig werken we nog niet aan alternatieven”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “De meeste mensen komen toch op woensdag of donderdag naar hier.” (mtm)

Nu in het nieuws