Ook Belgische renners kreunen onder de hitte in de Tour: “Maar niemand heeft de ballen om iets te doen”

© PRESSE SPORTS

Ook vandaag was de hitte het discussiepunt bij de start van de zeventiende rit in de Tour de France. Net zoals dinsdag zal de thermometer weer flirten met de veertig graden Celsius. “Zeker niet gezond”, aldus Lotto-dokter Servaas Bingé. Peter Sagan en Steven Kruijswijk pleitten al voor maatregelen, andere renners zoals Michal Kwiatkowski zijn niet akkoord en vinden dat het bij de koers hoort. Onze mannen ter plaatse polsten bij de Belgen aan de start naar hun mening.

Jan-Pieter De Vlieger, Wim Vos, Hugo Coorevits en Maarten Delvaux

LEES OOK. Tour de France neemt maatregelen tegen hitte: tijdslimiet wordt aangepast

Jasper Stuyven: “Ik vind het een discussie waard. In elke andere koers zou de wedstrijd ingekort worden of zou er vroeger gestart worden. Iedereen zegt: ‘Ja, maar dit is de Tour. We kunnen dat toch de dorpen waar ze passeren en daarvoor betaald hebben aandoen.’ Natuurlijk kan dat wel. Maar niemand heeft de ballen om het te doen.”

Oliver Naesen: “Vroeger starten zou wel mooi zijn. Maar inkorten vind ik niet passen bij de Tour de France. Het is een grote ronde in juli in het zuiden van Frankrijk… Het is iets minder warm dan gisteren. Toen was het echt super warm. Wat kan je er tegen doen? Panty’s met ijszakjes in en heel veel drinken. Zo simpel is het.”

Tiesj Benoot: “Een vroeger startuur zou welgekomen zijn. Ik denk dat het gisteren op de limiet was. Ik heb ’s avonds in bed gelegen met koppijn en een koortsig gevoel. We hadden gelukkig een goede airco in het hotel. Als je dat nu niet hebt, dan is dat een ramp. Het probleem is dat als je één keer in het rood gaat, je er niet meer van herstelt. En vandaag is een gevaarlijke dag daar voor.”

Zie ook:

Tim Wellens: “Ik heb de voorbije Tour harder afgezien van de warmte dan gisteren. Als ik kan kiezen rijd ik liever niet rond in 40 graden. Maar in de Tour de France is het niet simpel om er echt iets aan te doen. Omdat er zo veel belangen bij zijn. We hebben het er met de ploeg over gehad maar er gaat altijd een ploeg zijn die er baat bij heeft om vandaag in de hitte te rijden. Of renners die de warmte graag hebben. Het is héél moeilijk om allemaal samen te spannen.”

Thomas De Gendt: “Wat kan je doen vandaag tegen de hitte? Inkorten is niet mogelijk: de rit is één rechte lijn van 200 kilometer. Later starten is geen goed idee want om 20u is het nog altijd even warm. Vroeger starten is ook geen goed idee want dan komt het niet op tv. Dan kunnen ze daar weer om zagen. Er valt niet veel aan te doen. De Tour brengt zo veel geld op… ze willen dat niet veranderen. Ik weet dat de organisatie dat niet wil. Die zeggen: ‘De coureurs moeten niet zagen, ze moeten er gewoon door.’ Dat is niet correct.”

Jens Keukeleire: “Het is zomer, het is normaal dat het warm is in het zuiden van Frankrijk. Om eerlijk te zijn vind ik het ook wel meevallen. Ik heb al extremere omstandigheden gekend. Het WK in Qatar een paar jaar terug of de Ronde van Argentinië of Abu Dhabi. Toen had ik echt het gevoel dat het te warm was om te koersen. Maar gisteren vond ik het super warm maar doenbaar. In de bergen kan het lastiger worden, al kan je dan makkelijker water pakken.”

Maxime Monfort: “Het probleem is: het is de Tour. De druk van de organisatie en de televisie is super hoog. Het moet echt extreem zijn voor ze hier iets zullen doen. Dat is jammer voor ons. Het is super warm, maar nog niet warm genoeg vrees ik.”

Jasper De Buyst: "Ik zeg niet dat we niet kunnen koersen. Maar als eender KMI van eender welk land in eender welke streek duidt op het feit dat het niet gezond is om te sporten, ze op zijn minst moeten overwegen om de tijdslimiet wat minder streng toe te passen. Er gaan sowieso momenten zijn dat je jezelf in de warmte tegenkomt. En als dat gebeurt, sta je stil."

Jens Debusschere: “Gisteren was het op de limiet. Vandaag gaat het op het randje zijn. Maar het is de Tour hé. Er wordt wel iedere dag over iets geklaagd. Maar niet specifiek over de warmte.”

LEES OOK. “Met deze hitte de bergen ingaan is zelfmoord”, toch zijn niet alle renners het eens met Peter Sagan: wrevel in het peloton

© AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten