REACTIES. Zes Belgen in de aanval maar geen prijs: Van Avermaet toch “al bij al tevreden” over zijn Tour

Foto: BELGA

Greg Van Avermaet kon zich eindelijk eens tonen in de Tour de France. Samen met nog vijf landgenoten trok hij in de zeventiende etappe een ganse dag in de aanval maar uiteindelijk strandde hij op de derde plek.

LEES OOK. Matteo Trentin laat zes Belgen ter plekke en schenkt Mitchelton-Scott vierde ritzege

Het was Europees kampioen Matteo Trentin die in Gap zegevierde: de Italiaan sprong op veertien kilometer van de streep weg van de overgebleven vluchters. Greg Van Avermaet zat daar nog bij maar kon die aanval niet pareren.

Van Avermaet: “Al bij al tevreden”

“Het was een heel lastige etappe”, aldus Van Avermaet. “We hebben meteen een uur vol moeten rijden om in de ontsnapping te geraken en weg te blijven. Daarna was het even herstellen maar dan heb ik een goede finale gereden, denk ik. Op de juiste momenten was ik mee met de juiste mannen. Dan was het zaak om met wat voorsprong aan die laatste klim te beginnen maar dan moest ik gewoon mijn tempo zoeken en dat was net iets te traag om de etappe te winnen. Dat Trentin wint is geen verrassing: hij reed de voorbije dagen al heel sterk en ik had ook gezien dat hij onderweg net iets meer overschot had dan iedereen. Ik heb nog geprobeerd hem in het oog te houden maar toen hij versnelde hadden we met zes man net gedemarreerd en niemand volgde, waardoor hij direct een gat had en dan nog sterk was op die klim.”

Geen zege dus in deze Tour, toch was Van Avermaet niet ontgoocheld. “Ik denk niet dat er veel meer in zat vandaag: ik kan niet claimen dat ik de etappe moest winnen als je het koersverloop ziet. Ik ben op mijn waarde geklopt. Ik ben al bij al tevreden over deze Tour: ik was er altijd als ik er moest zijn: ik was altijd mee en reed enkele resultaten. Winnen was mooi geweest maar niet vanzelfsprekend in de Tour.”

Vier keer reed de kopman van CCC top tien, met naast zijn derde plek van vandaag ook nog een vierde, een zevende en een achtste stek.

Teuns: “In die hitte zie ik echt af”

Dylan Teuns was ook mee in de vlucht en werd knap vijfde. Maar hij was duidelijk getekend aan de finish: “Dit is echt niet mijn weer”, pufte hij. “Maar ik wist dat de ontsnapping vandaag een grote kans had, dus ik was zeker gemotiveerd. Toen het even begon te regenen kreeg ik iets meer hoop, als het zou blijven regenen tot aan de streep groeiden mijn kansen , maar in die hitte zie ik echt af. In de finale heb ik even gegokt. Ik dacht: ze gaan ze toch niet laten rijden? Maar iedereen bleef zitten en lap: de vogels waren gaan vliegen.”

“Ik wist dat ik Trentin in de gaten moest houden maar ik was te laat om op zijn wiel springen. Hij was de sterkste, dat had ik al lang gezien. Die laatste klim kwam nog hard aan, ik startte agressief maar moest snel temporiseren. Ik kwam nog korter op dat groepje van Van Avermaet. Alleen waren de twee eersten al gaan vliegen.”

Stuyven: “Ik had vandaag niet de benen”

Ook Jasper Stuyven trok mee in de aanval maar moest passen in de finale en werd uiteindelijk 18e. “Het was een heel snelle opening van de rit. Ik had vandaag niet de benen om meer te doen. Ik had echt last van de warmte. Ik verteer die hitte niet zo goed. Dan merk je direct bij de eerste versnellingen in de kopgroep dat het niet zo vlot gaat als gehoopt. Ik heb héél veel ijs en water gebruikt om te voorkomen dat ik oververhit geraakte. En nu proberen winnen op de Champs-Elysées? Ik heb de indruk dat er veel sprinters ondanks de bergen toch nog fit zijn. En met een solo? We zullen eerst de Alpen afwachten.”

Door vml