Tourdebutant Xandro Meurisse zit plots Quintana op de hielen: “Ik heb de Alpen echter nog nooit gezien”

Xandro Meurisse maakte gisteren een reuzensprong in het klassement. “Ik ga knokken voor die top 20.” Foto: BELGA

Serge Pauwels, 13de in 2015, was de laatste landgenoot die in de top 15 in het algemeen klassement de Champs-Elysées opdraaide. Nadien bleef het stil aan het Belgische front. Tot nu. Door slim mee te glippen in de ontsnapping maakte Xandro Meurisse in Gap een sprong van zes plaatsen in het klassement. De debutant staat plots héél mooi 13de. En nu? “Ik ga knokken voor die top 20.”

Eigenlijk hoopte hij stiekem op een ritzege. Maar eerst zag Xandro Meurisse wie er nog mee in de vlucht zat. “Dan wist ik al dat het moeilijk zou worden.” En vervolgens sloeg ook de hitte toe. “De warmte pakte echt op mij. Maakte je je hoofd nat, dan was je een minuut later alweer droog.”

Geen ritzege dus. Toch zou er een kanjer van een appel uit de kast rollen voor Meurisse. Het peloton gaf de vluchters zoveel vrijheid dat hij liefst zeventien minuten voor de grote groep over de finish rolde. Meteen maakt Meurisse – dinsdag nog 19de – een gigasprong in het klassement. Met een dertiende plaats staat de 27-jarige Tourdebutant nu plots heel mooi één plaatsje achter Nairo Quintana en ruim voor kleppers als Kreuziger, Dan Martin, Fabio Aru en Romain Bardet. Wie had dat ooit kunnen vermoeden?

“Ik niet”, zei Meurisse. “Toen ik deze Tour startte, heb ik geen seconde gedacht aan het algemeen klassement. En nog altijd neem ik het zoals het komt. Heb ik straks een slechte dag en verlies ik opnieuw twintig minuten, dan is het maar zo. Maar ik ga er wel alles aan doen om dit vast te houden. Uiteindelijk heb ik nog maar één slechte dag gehad (op de Tourmalet verloor hij 20’19”, nvdr.). Ik ga knokken voor die top 20 en drie dagen alles geven.”

Beste Belg in vier jaar?

Een nadeel: net nu staan drie van de allerzwaarste ritten op het menu. Met voor Meurisse nog een extra moeilijkheidje: “Dit is mijn eerste keer in de Alpen. Echt waar: ik heb die bergen nog nooit gezien. Maar dat vind ik ook wel mooi. Er is voor alles een eerste keer. Ik zie het wel zitten.”

Als Meurisse in zijn opzet slaagt, wordt hij sowieso de beste Belg in vier jaar. Van Avermaet (28ste in 2018), Pauwels (19de in 2017) en Thomas De Gendt (40ste in 2016) waren de voorbije jaren de beste landgenoten in Parijs.

Door wvo
AANGERADEN