Beroep van Tony Martin en Luke Rowe haalt niets uit: kemphanen mogen niet meer starten in de Tour

Tony Martin (Jumbo-Visma) en Luke Rowe (Team Ineos) mogen donderdag niet van start gaan in de achttiende etappe van de Tour de France. De twee renners werden woensdag uitgesloten door de wedstrijdjury nadat ze tijdens de zeventiende rit een akkefietje hadden onderweg. De twee teams van de Martin en Rowe gingen tegen de beslissing in beroep, maar vonden uiteindelijk geen gehoor bij het CAS. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) en Geraint Thomas/Egan Bernal (Team Ineos) zullen het donderdag in de lastige eerste Alpenrit met een pion minder moeten doen.

Maarten Delvaux

LEES OOK.Tony Martin en Luke Rowe bieden (samen!) hun excuses aan nadat ze uit de Tour de France werden gezet

Tony Martin en Luke Rowe hoopten nog tot vlak voor de start dat hij zou mogen starten. De twee renners reisden donderdag met hun ploeg naar de start in Embrun. Ze hadden hun wieleroutfit en fiets bij, maar die zouden ze uiteindelijk toch niet nodig hebben.

Om 11u was er nog steeds geen beslissing van het CAS - het hoogste arbitragehof in de sport - dus zat de Tour er definitief op voor de Martin en Rowe. "Ik had nog een beetje hoop, maar was erop voorbereid dat ik vandaag niet zou mogen starten", zei Martin. "Het is teleurstellend, vlak voor de finish in Parijs. Het was een normale strijd, die vaker gebeurt. Maar het was geen mooi moment. Het spijt me ook. Maar het is gebeurd. Of je daarvoor uit de wedstrijd moet worden gezet, is de vraag. Ik ga nu eerst naar mijn familie, en dan ga ik mij voorbereiden op de Vuelta."

"Ik wist dat er 99,9% kans was dat ik niet zou starten", vertelde Rowe. "Er is altijd een kleine kans, maar realistisch gezien was die héél erg klein."

"Ik was niet blij met de beelden die ik zag, maar het was in het heetst van de strijd en je beschermt je kopman voor alles", zei Frans Maassen (ploegleider bij Jumbo-Visma) aan Sporza. "Dan gebeuren dingen die niet mooi zijn. De beelden waren niet mooi, maar je moet ook jureren volgens de geest van de wedstrijd. Dat onze Franse concurrenten zo geholpen worden? Dat doet er niet toe. De VAR was een Belg en zij doen hun werk. Ik ga er vanuit dat ze het eerlijk doen."

Hetzelfde geluid bij Team Ineos. "Iedereen dacht dat het voorbij was, maar ze hebben voor de zwaarste straf gekozen", vertelde Servais Knaven (ploegleider bij Team Ineos) aan Sporza. "Dat Rowe en Martin een slecht voorbeeld voor de jeugd geven? Dan mag je ook niet afdalen op je bovenbuis, want zulke zaken neemt de jeugd over. De renners hebben hun fout erkend. Het is een hele zware beslissing."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten