Leuvense moskee ontkent aantijgingen van Vlaams minister-president Homans

© BELGA
De Leuvense Al-Ihsaan moskee ontkent de beschuldigingen van Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA). Dat laat het bestuur van de moskee weten in een korte mededeling. “We betreuren ook dat de Vlaamse regering voorafgaandelijk geen overleg heeft gepleegd met het bestuur om de beweringen na te gaan”, klinkt het.
Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) start de procedure om de erkenning van de Leuvense Al Ishaan-moskee in te trekken. Een imam die er eind 2017 in opspraak kwam omdat hij had gesuggereerd vrouwen “die zich misdragen” een “lichte tik te geven met een dunne stok” en geschorst werd, zou er opnieuw actief zijn, en dat kan niet voor Homans. Volgens haar organiseert een salafistische vereniging er onderwijsactiviteiten, wat in strijd is met de erkenningsvoorwaarden.
De moskee zelf wil meer details afwachten, maar reageert toch al kort. “De vrouwenrechten worden zowel binnen als buiten de gemeenschap gerespecteerd”, klinkt het. De Al-Ihsaan moskee ontkent de beschuldigingen en “betreurt” dat het op voorhand niet gecontacteerd is door de Vlaamse regering om de beweringen te controleren.
Homans startte de procedure op omdat ze naar eigen zeggen over ernstige aanwijzingen beschikt dat de moskee de criteria voor erkenning niet respecteert. “Uit nieuwe informatie blijkt dat er onderwijsactiviteiten van een salafistische vereniging in de moskee georganiseerd worden en het moskeebestuur hiervan op de hoogte is”, zegt ze.
Het moskeebestuur, het Executief van de Moslims van België, de gemeenteraden van Leuven en Herent en de provincieraad krijgen 60 dagen tijd voor een advies.
Lees ook
Video
Hoofdpunten
LIVE. Na twaalf jaar opnieuw spectaculaire Ros Beiaard-viering in Dendermonde
Oekraïne pronkt met beelden van nieuwe Harpoon-raketten: “Genoeg om Russische vloot tot zinken te brengen”
Natuurlijk de beste keeper ter wereld
Gluren bij BV’s: slaaptekort voor kersverse papa Kobe Ilsen en koude douche voor Sam Bettens
Oud-leraar Tijs Vanneste dook terug in het onderwijs om te zien hoe erg het gesteld is: “Je ziet me kopje ondergaan”