Na het succes van Alaphilippe: kan Mathieu van der Poel ooit de Tour winnen?

Foto: Photo News

Nu Julian Alaphilippe hoge ogen gooit in het klassement van de Tour de France, werd donderdagavond in Vive le Vélo de vraag gesteld of Mathieu van der Poel ooit hetzelfde zou kunnen realiseren? Kristof De Kegel - performance manager bij Van der Poels ploeg Corendon-Circus - moest het antwoord schuldig blijven.

"Zelfs met de inzage in alle data waar ik vandaag toegang toe heb over Mathieu, kan ik geen uitspraak doen over de vraag of hij ooit de Tour kan winnen”, zei De Kegel aan tafel in Vive le Vélo. “Wat ik wel kan zeggen is dat Mathieu 10 tot 12 kilo meer weegt dan Alaphilippe. Ze zijn vergelijkbaar als puncherstype, maar de hamvraag wordt of we fantastische zaken als de punch in de Amstel Gold Race moeten opgeven om eventueel een klassement te winnen."

Van der Poel zou dus flink moeten vermageren. Maar dat zou dan weer ten koste gaan van zijn kwaliteiten in het mountainbike, waar de spiermassa in het bovenlichaam wel belangrijk is. En de Nederlander droomt nu net van goud in die discipline op de Olympische Spelen van Tokio 2020.

"Gespierde buikspieren, schouders en een onderrug zijn een cruciale factor in zijn mountainbikeambities. Daar zou hij inderdaad gewicht kunnen verliezen. Maar een aantal jaar geleden is al vastgelegd dat de Olympische Spelen het hoofddoel zijn voor 2020. Het is aan Mathieu om keuzes te maken."

Door md
AANGERADEN
Meest recent