Trump wil Apple geen voorkeursbehandeling geven in handelsoorlog met China

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Apple zal heffingen moeten betalen op onderdelen of producten die het in China laat maken. De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat het Amerikaanse technologiebedrijf geen vrijstelling zal krijgen.

Trump wil dat Apple zijn onderdelen in eigen land produceert, maar het bedrijf zegt dat het voor essentiële onderdelen afhankelijk is van toevoer uit China.

Volgende week hervatten de Amerikanen en de Chinezen de handelsgesprekken in Shanghai. Na een ontmoeting tussen Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping op de G20-top in juni, lasten beide partijen een pauze in in het conflict en beloofden ze geen nieuwe heffingen meer in te voeren.

Trump: “WTO, maak einde aan voorkeursbehandeling van ontwikkelingslanden!”

In een latere tweet gaf Trump vervolgens de Wereldhandelsorganisatie 90 dagen de tijd om “het probleem” te regelen van lidstaten die “hun statuut van ontwikkelingsland misbruiken om er economisch voordeel uit te halen”. Trump richt de vinger daarbij met name op China.

Als de geëiste hervormingen er niet komen, zullen de VS ontwikkelingslanden niet meer behandelen zoals bepaald door de WTO, van zodra ze van mening zijn dat een land ten onrechte profiteert van dat statuut. “De WTO is GEBROKEN wanneer de RIJKSTE landen beweren ontwikkelingslanden te zijn om aan de regels van de WTO te ontsnappen en te kunnen genieten van een voorkeursbehandeling. NIET langer!!!”, tweette Trump.

Deze nieuwe aanval tegen China dreigt de handelsonderhandelingen tussen beide landen volgende week in Shanghai nog te bemoeilijken.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent