Trump verwijt Macron “domheid” en uit dreigementen tegen Franse wijn

Bron © BELGA

Trump en Macron tijdens de G20-top in juni. Foto: AFP

Donald Trump heeft de Franse president Emmanuel Macron vrijdagavond “domheid” verweten. De Amerikaanse president dreigt ermee Franse wijn zwaarder te belasten als vergelding voor de taks die Frankrijk oplegt aan internetreuzen zoals Google, Amazon, Facebook en Apple.

“Frankrijk heeft een digitaks opgelegd aan onze grote Amerikaanse technologiebedrijven. Als iemand hen zou moeten belasten, zou het hun land van oorsprong moeten zijn”, tweette Trump. “We zullen binnenkort een serieuze tegenmaatregel nemen na de domheid van Macron. Ik heb altijd gezegd dat de Amerikaanse wijn beter is dan de Franse.”

De Franse digitaks is van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hen wordt een omzetbelasting opgelegd van 3 procent. De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies.

Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple (ook wel ‘GAFA’ of de ‘Bende van Vier’ genoemd), maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf.

LEES OOK. Rel tussen Zweden en Verenigde Staten na kritiek van Trump op aanklacht tegen Amerikaanse rapper

Door jvh