De indrukwekkende cijfers achter Peter Sagan, de nieuwe recordman in het groen

Foto: Photo News

Na 18 jaar is het zondagavond zover: het record van Erik Zabel in de Tour de France ligt straks aan diggelen. Peter Sagan zal in Parijs voor de zevende keer de groene trui in ontvangst nemen: één meer dan de Duitse spurtbom. Indrukwekkend, vooral als je bedenkt dat Sagan nog maar acht keer deelnam aan de Tour.

Met de slotetappe van deze Tour de France nog niet meegerekend, heeft Peter Sagan nu 150 Touretappes gereden. Daarin verzamelde hij exact 2.999 punten voor het sprintersklassement. Vanavond kan - en zal hij wellicht - de grens van 3.000 punten doorbreken. Van die 150 etappes won Sagan er 12. Hij werd ook maar liefst 22 keer tweede en eindigde daarnaast nog 11 keer als derde, 13 keer als vierde en 7 keer als vijfde.

Sagans meest succesvolle Tours waren zijn eerste in 2012 en de editie van 2018. Beide keren won hij drie etappes. In 2013, 2017 en voorlopig ook in 2019 won hij telkens één rit. In de edities van 2014 en 2015 won de drievoudige wereldkampioen geen etappe, maar pakte hij alsnog met relatief gemak het groene tricot. Slechts één keer reed Sagan de Tour niet uit. Dat was in 2017, toen hij na afloop van de vierde etappe uit de Tour werd gezet voor het uitdelen van een duw aan Mark Cavendish, die daarbij zijn schouderblad brak.

Op het Tourpalmares van de Slowaak prijkt nog een nevenprijs: Sagan mocht in 2016 de Prijs van de Superstrijdlust mee naar huis nemen. En het aantal wheelies, vraagt u zich af? Dat kunnen we intussen al niet meer bijhouden. De Mont Ventoux, La Planche des Belles Filles, Val Thorens: Sagan doet het overal.

Door svar
AANGERADEN
Meest recent