Ivago haalt 24 ton minder afval op

Afvalberg nooit zo klein maar waren we wel zo proper?

© DVH

24.000 kilo. Zo veel minder afval heeft Ivago de afgelopen tien dagen geruimd in de Feestenzone. Dat is ongeveer 7 procent minder dan vorig jaar en een nieuw record. Maar is dat wel een fraai resultaat voor een editie met 25 procent minder bezoekers?

Geert Neyt

Vorig jaar woog het verzamelde afval 336 ton, dit jaar slonk die afvalberg tot 312 ton. Dat betekent dat elke bezoeker gemiddeld 322 gram afval heeft achtergelaten. Vorig jaar was dat maar 261 gram. En in 2017 een kwart kilo. Zijn de Feesten dan wel zo proper geweest? Schepen Bram Van Braeckevelt (Groen), ook voorzitter van Ivago, vindt het te voorbarig voor een antwoord. “Je mag die vergelijking niet één op één maken”, zegt hij. “In die cijfers zit ook het bedrijfsafval. En als we ook het volume zouden kunnen meten van het afval, zou die procentuele vermindering veel groter zijn. Sinds de invoering van de herbruikbare bekers wordt immers veel minder plastic afval opgehaald. Plastic weegt niet veel, maar neemt wel een groot volume in.”

“Ik denk dat iedereen zelf kan zien dat de tapijten van plastic bekers op de pleinen en in de straten verleden tijd zijn”, voegt Koen Van Caimere van Ivago eraan toe.

“Ik ben de laatste ochtend van de Feesten meegegaan op ronde met de vuilnisophalers en het viel me op dat onze mensen bijvoorbeeld op het Sint-Baafsplein nog nauwelijks werk hebben”, aldus Van Braeckevelt.

© DVH

Afval bewaard voor analyse

Het grootste deel van het opgeruimde afval is restafval: 172 ton. Daarnaast kwam 52 ton op straat achtergelaten afval in de veeg­machines terecht. Er werd bijna 15 ton papier en karton, 58 ton glas en 4,3 ton pmd uit de korven gehaald.

Het Gentse Feestenafval wordt dit jaar voor het eerst diepgaand onder de loep genomen. “We hebben een deel ervan bewaard”, zegt Van Caimere. “Dat wordt eerstdaags door een speciaal bedrijf onderworpen aan een diepgaande analyse.”

Ivago is best tevreden over de werkzaamheden tijdens de feestperiode. “We hebben ondanks de hitte heel efficiënt en vlot kunnen werken”, zegt Koen Van Caimere. “We hebben er ook voor gezorgd dat volle afvalkorven tegen de avond door lege waren vervangen.”

De vuilnisophalers in de Feestenzone geven zich vrijwillig op voor die job en beginnen een uur vroeger dan de mensen van de gewone ophaalrondes. “Vuilnis ophalen tussen de kramen en feestvierders gebeurt altijd in een heel speciale sfeer”, zegt Van Caimere. “Dat is zoals een klein leger dat ­iedere ochtend om 6 uur uitrukt en om 11 uur de stad weer kraaknet achterlaat. Het contact met de feestvierders verloopt in een gemoedelijke sfeer. Sommigen zien elkaar iedere ochtend terug.”

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent