Is een nieuwe sportdrank mee de oorzaak van de zwakke Tour van UAE Emirates?

Fabio Aru Foto: Photo News

Nee, het was niet de Tour de France van Team UAE Emirates. Onze landgenoot Jasper Philipsen maakte een fraai debuut. Maar voor het overige: geen ritzeges, geen truien, amper ereplaatsen en Fabio Aru op een veertiende plaats als beste geklasseerde in Parijs. Niet meteen de resultaten waar ze in de Emiraten een glas champagne op gedronken hebben. Bovendien klaagden renners Kristoff, Bystrøm en Dan Martin in de media dat ze zich niet goed voelden. “Het is echt vreemd. Ik kwam naar de Tour met een uitstekende conditie en om één of andere reden lukte het echt niet”, zei Daniel Martin.

De Ier finishte vorig jaar nog achtste in de Tour en won de rit op de Mûr-de-Bretagne, maar bakte er dit jaar helemaal niks van. “Ik had de conditie, maar er was iets dat mij blokkeerde en dat is erg frustrerend. Elke keer voelde ik mij goed in het begin van de bergetappes, maar dan ging telkens plots het licht uit. Ik denk dat het team moet bekijken waarom ik niet presteerde. Ik ken de reden, maar ik kan ze niet verklappen. We hebben het aan het team gemeld en zullen alles evualeren. Je zal het snel genoeg te horen krijgen.”

Nieuwe sportdrank?

Martin wou het achterste van zijn tong niet laten zien, Thor Hushovd wel. Hushovd, voormalig wereldkampioen en een goede kennis van de drie Noorse renners van UAE Emirates in de Tour, beweert dat hij uit goede bron heeft vernomen dat een verandering van sportdrank één van de oorzaken is van de mindere prestaties van de ploeg.

Is een nieuwe sportdrank mee de oorzaak van de zwakke Tour van UAE Emirates?
Thor Hushovd Foto: Photo News

Hushovd won twee keer de groene trui (2005 en 2009) en tien etappes in de Tour de France. Hij was de voorbije weken in Frankrijk aanwezig als analist voor de Noorse tv-zender TV 2. “De conclusie is dat het team vlak voor de Tour de France is veranderd van sportdrank. Die zorgde ervoor dat het lichaam te veel vocht opnam en de renners twee tot drie kilo zwaarder werden tijdens de Tour. Dan wordt het moeilijk om het lichaam aan honderd procent te laten functioneren”, vertelt Hushovd.

“Het is een verschijnsel dat je ziet in alle topsporten. Vlak voor de grootste evenementen bedenken leveranciers plots iets nieuws en moet dat gepromoot worden op dat evenement om het goed in de markt te brengen. En dan faalt het vaak.”

De theorie van Hushovd wordt door UAE Emirates met klem ontkend. “We hebben geen probleem gehad met onze energiedrank. We zullen een interne evaluatie uitvoeren en onderzoeken waarom Kristoff niet presteerde zoals we hadden gehoopt”, zei communicatiemanager Andrea Agostini.

Ook de Noor Sven Erik Bystrøm wil niet bevestigen dat de energiedrank de oorzaak is van de mindere prestaties van het team. “Ja, ik ben ook zwaarder geworden tijdens de Tour. En dat is een beetje vreemd. Maar ik vind het te vroeg om te concluderen wat er exact mis is gegaan.”

Is een nieuwe sportdrank mee de oorzaak van de zwakke Tour van UAE Emirates?
Rui Costa Foto: Photo News
Door Maarten Delvaux
AANGERADEN