Broer van miljardair Lakshmi Mittal vrijgelaten na storten van miljoenenborg in Bosnië

Bron © BELGA

Pramod Mittal, de broer van ArcelorMittal-baas Lakshmi. Foto: REUTERS

De Indiase industrieel Pramod Mittal - broer van miljardair Lakshmi Mittal, de baas van ArcelorMittal - is dinsdag in Bosnië op vrije voeten gesteld na het storten van 12,5 miljoen euro borg. De man was een week geleden gearresteerd in een financieel onderzoek door het Bosnische gerecht. Dat heeft het parket van Tuzla meegedeeld.

De kantonrechtbank van Tuzla heeft de verdachte in vrijheid gesteld, zei de procureur die het onderzoek voert, Cazim Serhatlic.

Naast Pramod Mittal, 62 jaar, voorzitter van de raad van bestuur van het cokebedrijf Gikil in Lukavac nabij Tuzla, werden ook de directeur-generaal van het bedrijf Paramesh Bhattacharyya en een lid van de raad van toezicht, Razib Dash, weer op vrije voeten gesteld.

Het was dezelfde rechtbank die vorige vrijdag de hechtenis bevolen had van de drie Indiërs voor de duur van een maand.

Voor Mittal moest een miljoen euro borg neergeteld worden, voor de andere twee ieder 250.000 euro en daarnaast moest nog eens een “verzekering” van 11 miljoen euro vastgezet worden op een speciale rekening van het bedrijf, waar niemand mag aankomen zolang het proces loopt.

Het parket beschuldigt de drie ervan dat ze minstens 21 miljoen Bosnische marken (11 miljoen euro) van de cokesfabriek hebben doorgesluisd naar een buitenlandse rekening tussen 2006 en 2015. Ze waren vorige week opgepakt, omdat er vluchtgevaar bestond, maar ze hebben na het storten van de borgsom hun paspoorten teruggekregen, aldus de procureur.

AANGERADEN